„Penalii” care vor să intre în Parlament. Lista certaților cu justiția care ne cer votul
Partidele politice propun din nou românilor parlamentari certați cu legea. Unii cu condamnări, alții sub măsuri preventive sau doar cercetați penal pentru corupție. Există, însă, și partide ce propun candidați aparent fără probleme în justiție.
PSD are în fruntea partidului un candidat ce are la activ o condamnare definitivă cu suspendare. Pe lângă el, pe listele partidului pentru parlamentare și-au mai făcut loc și alții, unii cu derogare de la codul partidului, alții fără.
PNL, adversarii direcți ai PSD, propun o echipă aproape nouă, cu oameni ce nu par să fi avut probleme penale deocamdată. Există însă și veterani, oameni cu vechime în politică, dar și pe la procurori.
Pe scena politică și-au făcut apariția două partide noi mai importante, ambele cu șanse să prindă locuri în viitorul Legislativ: ALDE și USR. Diferența între ele se face și la numărul de „penali” aflați pe liste: aparent, USR nu are niciun reprezentant certat cu legea, asta pentru că USR propune nume noi despre care nu se știe încă dacă sunt implicați în dosare penale.
EurActiv.ro a verificat aproape toți candidații aflați pe liste definitivate, dar și cele ce până la redactare nu erau încă depuse la birourile electorale. Nu avem însă pretenția că i-am găsit pe toți cei care au probleme cu justiția.
PSD
Liviu Dragnea. Șeful PSD este condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru fraude în timpul referendumului organizat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Ulterior, el a fost pus sub urmărire penală alături de fosta sa soție, Bombonica, în dosarul angajărilor fictive.
Victor Ponta. Fostul premier este judecat pentru mai multe infracțiuni de fals îndosarul în care a fost trimis în judecată și Dan Șova. Ponta mai este cercetat în acest moment sub control judiciar și în dosarul în care este cercetat și prietenul său Sebastian Ghiță în dosarul finanțării dubioase a vizitei lui Tony Blair în România.
Lia Olguța Vasilescu. Primărița Craiovei este trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani pentru finanțarea campaniei electorale din 2012.
Ecaterina Andronescu. Fostul ministru al Educației este urmărită penal în dosarul licențelor Microsoft alături de alți opt foști miniștri din guverne diferite. Andronescu este anchetată pentru abuz în serviciu.
Florin Cârciumaru. Agenția Națională de Integritate a sesizat DNA în legătură cu un conflict de interese. Fiica lui Cârciumaru ar fi achiziționat la un preț foarte mic o pensiune de la o firmă ce ulterior a primit contracte mari de la primăria condusă de Florin Cârciumaru. Dosarul nu a ajuns în instanță.
Mircea Drăghici. Trimis în judecată într-un dosar de corupție alături de fostul președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu. DNA spune că au pus bazele unui mecanism fraudulos de scurgere a banilor publici către o firmă de consultanță. Drăghici a fost pus pe locul doi la Camera Deputaților.
Niculae Bădălău. Este acuzat, pe lângă trafic de influență, de faptul că ar fi protejat interesele unei firme implicată în evaziune fiscală prin demersuri făcute la nivelul conducerii ANAF. A fost pus sub acuzare în 2013. Bădălău deschide lista candidaților pentru Senat la Giurgiu.
Iulian Iancu. Candidează pe prima poziție la Camera Deputaților în Constanța. El este cercetat penal într-un dosar disjuns din cel al fostului judecător constituțional Toni Greblă.
Ovidiu Donțu. Este pe poziția 3 la Senat în Suceava. El este cercetat de DNA pentru luare de mită. Ar fi primit bani pentru a aranja o licitație de transport public.
Titus Corlatean. Fostul ministru de Externe a fost salvat de colegi atunci când DNA a cerut Senatului avizul în vederea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu în cazul alegerilor prezidențiale din 2014. Candidează cu șanse la un post de deputat.
PRU
Sebastian Ghiță. Cercetat penal în mai multe dosare pentru fapte de corupție. În afară de cel în care este cercetat și Victor Ponta, el mai este cercetat în același dosar ce cuprinde multe nume importante din justiția din Prahova. În plus, el este cercetat pentru o posibilă mituire a alegătorilor din Republica Moldova pentru ca aceștia să voteze cu Ponta la prezidențialele din 2014. Cere votul pentru un loc la Camera Deputaților.
Gheorghe Nichita. Fostul primar al Iașului, este judecat pentru luare de mită în dosarul patronului grupului de firme UTI. El ar fi pretins mită 10% (1,5 milioane de euro) din valoarea unui proiect de management al traficului în Iași. De asemenea a fost trimis în judecată, în dosarul în care și-a spionat fosta amantă, pe Adina Samson, cu ajutorul poliției locale Iași. Candidează pentru Camera Deputaților.
Veronica Diaconu. Condamnată în primă instanță la 6 ani de închisoare pentru corupție în legătură cu terenuri în valoare de zeci de milioane de euro. Fosta primăriță a comunei Gorgota (Prahova) candidează pentru un loc în Camera Deputaților.
Simion Baciu. Pensionar MAI. În primăvara acestui an, fostul ofițer a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită de la candidați ce doreau permis de conducere. Fostul comisar șef dorește acum un post în Senatul României.
PNL
Dumitru Verginel Gireada. Are la activ o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia a vizat infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și uz de fals. Faptele datau din vreme când era primar al comunei Mihai Eminescu (Botoșani). Vrea să devină deputat.
Viorica Cherecheș. Un caz aparte îl reprezintă cel al lui Cătălin Cherecheș, primarul suspendat al municipiului Baia Mare, care a pus-o în capul listei pe mama sa, Viorica Cherecheș. Medic de meserie și manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, femeia și-a împrumutat fiul, în 2008, cu 1,5 milioane de euro.
Victor Paul Dobre. El deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților la Galați. Fost ministru delegat pentru Administrație în 2012, acesta a fost la un pas de a fi urmărit penal în dosarul „Referendumul”, însă Camera Deputaților nu a încuviințat cererea procurorilor de a-l urmări penal. Acum vrea din nou să fie deputat.
ALDE
Călin Popescu Tăriceanu. Actualul președinte al Senatului a fost trimis în judecatăîn vara acestui an, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. El ar fi mințit în fața procurorilor care investigau retrocedarea frauduloasă a pădurii Snagov și a fermei Băneasa.Candidează pentru un post de senator pe lista din București.
Tudor Pendiuc. Fost primar al Piteștiului este trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Ar fi primit mită un apartament pentru fiica sa după ce a favorizat o firmă de transport persoane și a acceptat documente false depuse pentru a fi câștigată licitația pentru transport public. Vrea să fie senator de Argeș
Steluța Cătăniciu. Aleasă deputat în 2012 pe listele PNL, Cătăniciu are o decizie definitivă de incompatibilitate pentru conflict de interese. Ea se află pe o listă a persoanelor care au interdicția de a mai ocupa o funcți eligibilă. Interdicția de 3 ani ar trebui să se aplice după încheierea mandatului de deputat. Acum candidează pentru Camera Deputaților pe lista de la Cluj.
Mircea Baniaș. Deschide lista ALDE Constanța pentru Camera Deputaților. În 2011, el a fost scos de sub urmărirea penală, în dosarul ”UCM Reșița”. În martie 2016, Baniaș a primit o decizie favorabilă în cel de-al doilea dosar penal deschis pe numele său de DNA. Curtea Supremă a decis achitarea senatorului în dosarul privind importurile ilegale din Portul Constanța. Decizia nu este definitivă.
Gigi Chiru. Condamnat în anul 2015 la șase luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală. El a transmis prin poștă alegătorilor din Constanța bonuri valorice medicale. Sentința nu este însă definitivă. El cere votul constănțenilor pentru a deveni senator.
Eugen Durbacă. Fost membru al Partidului Conservator, Durbacă este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, într-un dosar disjuns din cel în care fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată pentru că a obținut fraudulos un teren de aproape 40 de hectare aparținând SC Aviația Utilitară Tuzla SA. Vrea să devină deputat.
Dian Popescu. Fost PNL-ist, el a fost condamnat în 2014 la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu. Firma sa ar fi încasat ilegal 154.000 de lei de la Primăria Peștișani, județul Gorj, pentru lucrări care nu au fost executate. Actualul senator vrea să treacă acum la Camera Deputaților pe listele din Gorj.
Varujan Vosganian. Pe 12 februarie 2015, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian a scăpat de urmărire penală, după ce senatorii au respins cererea DIICOT, în dosarul „Gaze ieftine”. Un alt fost ministru, Adriean Videanu, este la un pas de a fi trimis în judecată în acest dosar. Vosganian este cercetat penal și în dosarul ”Poșta Română”. Vosganian vrea votul ieșenilor pentru Camera Deputaților.
Daniel Chițoiu. Fostul ministru al Finanțelor a scăpat de urmărire penală în dosarul Autorității de Supraveghere Financiară. Procurorii nu l-au putut cerceta pentru că pe 11 martie 2014 deputații au respins cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale împotriva lui Daniel Chițoiu. El candidează la Neamț pentru Camera Deputaților.
Ovidiu Silaghi. În septembrie 2013, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai - decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor. În decembrie, DNA a cerut PE ridicarea imunității, dar procedura a fost tărăgănată și Legislativul de la Strasbourg nu a reușit să finalizeze procedura până în iunie 2014, când mandatul lui Silaghi, pe atunci la PNL, s-a încheiat. Acum vrea să fie deputat.
Ion Ariton. Țintește un post de senator pe listele din Sibiu. Anul trecut, Ion Ariton a fost trimis în judecată în dosarul Gala Bute. Acesta este acuzat de procurorii DNA că în anul 2011, în perioada în care era ministru în guvernul Boc II, i-a determinat pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa să sponsorizeze organizarea galei de box profesionist.
Ilie Niță. Suceveanul a fost urmărit penal pentru înșelăciune și emitere de cecuri fără acoperire și cercetat de poliție pentru braconaj și pentru furtul unui coș de fum de la o grădiniță din comuna Udești. Este primul pe lista pentru Senat.
PMP
Valerian Vreme. Fost ministrul al Comunicațiilor în Guvernul Boc și actual deputat ales pe listele PDL, Valerian Vreme este urmărit penal în dosarul Microsoft II, după ce Camera Deputaților a încuviințat în 2014 cererea DNA, care îl acuză de abuz în serviciu în perioada în care avea calitatea de ministru. Candidează din Bacău pentru Camera Deputaților.
Haralambie Vochițoiu. Potrivit DNA Alba, în ceea ce-l privește pe Haralambie Vochițoiu „se efectuează acte de urmărire penală pentru folosire ori prezentare de documente ori declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Vrea să fie senator.
Mircea Manolache. Are un dosar penal pentru vătămare corporală și fugă de la locul accidentului.El a accidentat un polițist local care încerca să îl oprească pentru că circula pe contrasens. Vizează un post de senator.
Aurel Olărean. Este primul pe lista PMP Suceava. Acesta a fost suspendat din funcția de primar al orașului Rădăuți după ce a fost arestat preventiv în septembrie 2014, fiind acuzat de șantaj, complicitate la șantaj și abuz în serviciu.
Titu Bojin. Primul pe lista PMP Timiș. Ales președinte al CJ Timiș din partea PSD, Bojin a trecut la UNPR, după ce social-democrații nu i-au mai permis să candideze ca urmare a trimiterii în judecată pentru abuz în serviciu și conflict de interese.
Traian Băsescu. Fostul președinte al României este urmărit penal în urma unei sesizări că „nu a demisionat în 5 minute” așa cum a declarat în preajma referendumului pentru demiterea sa. Băsescu cere votul bucureștenilor pentru un post de senator.
UDMR
Tánczos Barna. În noiembrie 2014, DNA a anunțat că senatorul UDMR Tanczos Barna este urmărit penal pentru abuz în serviciu și fals intelectual în legătură cu retrocedarea unor terenuri ale Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa, prejudicial fiind de aproape 16 milioane lei.
Independenți
Elena Udrea. În cele patru dosare penale deschise pe numele sau, Elena Udrea este acuzata de trafic de influenta, spalare de bani, fals in declaratii, luare de mita si complicitate la abuz in serviciu. „Gala Bute”, finanțarea ilegală a campaniei electorale a fostului președinte al țării, Traian Băsescu, „Microsoft” sunt printre cele mai importante. Udrea vrea un nou mandat de deputat.
de dan andronic 31 Oct 2016 15:47
de Angel 31 Oct 2016 20:21
de Bogdan 31 Oct 2016 15:54
de Radu 31 Oct 2016 17:14
Oricum - mare blestem pe capul neamului asta, sa aleaga an de an penali. Suntem dresati inca de la inceputul comunismului sa ne hranim doar cu promisiuni!
de Walter von Grappendorf 31 Oct 2016 18:20
de paul 31 Oct 2016 18:38
de ionhabarnescu 31 Oct 2016 19:33
de DNA 01 Nov 2016 10:19
de Gabriel 31 Oct 2016 23:35
de Viorel 01 Nov 2016 14:23
Ca o paranteza ar trebui sa vedeti ca singura perioada in care alegerile nu au fost pe liste s-a soldat cu mii de arestari!!!!
In rest este numai "paine si circ"! Nu exista buni si rai, exista patrioti si restul... din pacate "patriot" nu este la moda inRomania.
Cu toata dragostea!
de Aly 02 Nov 2016 00:10
de Alin 02 Nov 2016 15:59
de Larian 12 Nov 2016 15:43
de marinel 01 Dec 2016 20:29