Curtea de Apel București, Tribunalul București, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și parchetele de pe lângă judecătoriile de sector au hotărât marți suspendarea pe perioadă nelimitată a activității.

"Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului București, întrunită în ședința de marți, la convocarea Președintelui Tribunalului București, în prezența a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independența și a afecta statutul constituțional al judecătorilor", se arată într-un comunicat al Tribunalului, citat de Agerpres.

De asemenea, magistrații au hotărât, cu majoritate, adoptarea unei forme de protest față de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de miercuri, cu excepția următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, perchezițiile domiciliare și cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanțe președințiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgență, ordine de protecție, răpirile internaționale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei).

Decizia de suspendare a activității a fost luată și de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înțeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activității, cu excepția unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independența justiției și statutul magistraților, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechitățile existente, iar pe de altă parte, să se țină cont de statutul magistraților, condițiile de muncă și perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al PTB.

Magistrații solicită ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraților în Adunările generale din data de 31 mai să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraților.

Adunarea Generală a DNA au hotărât să fie inițiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM și susținute de procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către legislativ.

Adunarea Generală a mai hotărât ca într-o ședință viitoare să fie stabilite formele graduale de protest.

De asemenea, și judecătorii și grefierii din cadrul Curții de Apel București ar urma să inițieze o formă similară de protest.

Noua ministră a Justiției, Alina Gorghiu, "se spală pe mâini" și pasează reponsabilitatea la Ministerul Muncii

Potrivit acesteia, proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii.

Prin urmare, susține Gorghiu, "analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat”.

”Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public. MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar” a mai spus ministra Justiției