Poliția efectuează 10 percheziții domiciliare în municipiul București și în județele Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș într-un dosar care vizează măști de protecție contrafăcute care au ajuns la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

"La această oră, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 10 percheziții domiciliare în municipiul București și în județele Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare", transmite IGPR printr-un comunicat de presă.

Faptele au legătură cu activitatea de comercializare către o unitate spitalicească desemnată drept spital faza I pentru asistența pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 de măști de protecție ce poartă o marcă înregistrată cunoscută la nivel mondial, produse cu privire la care există indicii temeinice că sunt contrafăcute.

În același timp, se vor pune în aplicare 6 mandate de aducere emise pe numele bănuiților, ce vor fi conduși la sediul unității de poliție în vederea audierii acestora, pentru clarificarea situației de fapt, mai spune Poliția.

La activități participă luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și specialiștii Institutului Național de Criminalistică, dar și polițiștii inspectoratelor județene din Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș.

Măștile erau de tipul ffp3 și au fost găsite pe la jumătatea lunii noiembrie la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Medicii spuneau atunci că sunt puși în pericol, pentru că de pe măștile de protecție picau efectiv filtrele. Jumătate din măștile cumpărate de spital, dintr-un lot de 25.000 de bucăți, erau neconforme, au descoperit atunci reprezentanții unității sanitare, potrivit tion.ro.

„Din 25.000 de măști, să ai 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu aceste măști. Practic inhalezi prin ele tot aerul contaminat cu SARS-CoV2, nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucruri face o crimă la adresa personalului medical”, spunea Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș”, potrivit sursei citate.

Conducerea spitalului a alertat DSP și Poliția, dar a anunțat și distribuitorii să nu mai vândă măștile și să le retragă de pe piață pe cele pe care le-au vândut. Conform etichetei de pe echipamentul de protecție, măștile proveneau din Polonia. Acestea au fost cumpărate de spital de la trei firme din România, prin atribuire directă cu negociere, cu 50 de lei bucata cu tot cu TVA. Paguba era de 120.000 de euro.