Procurorii anticorupție au suspiciuni că angajați de la Consiliului Local al Sectorului 5 au creat adevărate baze de date ce au fost folosite pentru asigurarea listelor cu semnături necesare înscrierii candidaturii lui Marian Vanghelie.

Procurorii fac vineri șase percheziții, dintre care ddouă la instituții publice și patru la persoane fizice într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, printre care și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în legătură cu falsificarea listelor electorale, comise în cursul anului 2016.

Conform unor surse judiciare, mulți angajați din cadrul Consiliului Local al Sectorului 5, ar fi adunat datele personale (nume, prenume, CNP, adresa de domiciliu, etc.) ale unor locuitori din Sectorul 5, creându-și astfel adevărate baza de date.

Începând cu anul 2016, acestea au fost folosite pentru a fi întocmite listele electorale cu numărul minim de susținători pentru înscrierea în procesul electoral pentru funcția de primar pentru anul 2016. Procurorii bănuiesc că o parte din semnăturile pe aceste liste sunt false.

Aceleași surse judiciare susțin că bazele de date au fost folosite pentru înscrierea în procedura electorală de alegere în funcția de primar a lui Marian Vanghelie.

Aceleași baze de date au fost folosite și pentru organizarea unor evenimente cu caracter politic, ocazie cu care mai mulți cetățeni ai sectorului 5 au fost recompensați cu excursii turistice, mese la restaurant, cadouri, telefoane mobile.

De unde provin bazele de date

Surse apropiate anchetei susțin că bazele de date conțineau datele unor persoane aflate în evidența Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru acordarea certificatelor cu grad de handicap.

„Funcționari din cadrul acestei comisii pretind și primesc sume de bani, de ordinul a câteva sute de lei pentru eliberarea certificatelor de handicap, prelungirea acestora sau preschimbarea gradului de handicap, parte din aceștia neîndeplinind condițiile pentru acordarea/eliberarea certificatelor de handicap. în schimbul avantajelor materiale primite de la diferiți solicitanți, eliberează certificate de handicap, prelungesc valabilitatea acestora sau procedează la preschimbarea gradului de handicap, fără a fi îndeplinite condițiile legale de către beneficiarii acestora”, arată sursele judiciare citate.