Parchetul General a început mircuri dimineață mai multe percheziții într-un dosar ce privește acordarea și primirea ilegală a unor titluri de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.

Liviu Iolu a anunțat, după ședința de guvern, că Cioloș l-a demis pe Sanda.

+++

Premierul Dacian Cioloș a decis demiterea din funcție a secretarului de stat Adrian Sanda, potrivit unor surse oficiale, citate de News.ro. 

+++

Secretarul de stat Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor, a fost ridicat, miercuri, de procurorii Parchetului General și dus la audieri, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. 

+++

Sunt vizate fapte de corupție.Cele 21 de percheziții se desfășoară în județele Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Vrancea.

Procurorii investighează infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin OUG nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 (...), în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari și anume 'Luptător cu Rol Determinant' — atribuit celor care în perioada 14 — 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului.

Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (...), a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de Luptător cu Rol Determinant în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente”, se precizează în comunicatul Parchetului General.

Persoanele încadrate în categoria „Luptător cu Rol Determinant” beneficiază de drepturi bănești mai mari față de ceilalți revoluționari, ei primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar.

„De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de „Luptător cu Rol Determinant” nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul SSPR sau în urma contestațiilor depuse la CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului”, explică procurorii.