Percheziții la două firme prin care se închiriau mașinile folosite de Călin Georgescu - surse

Procurorii Parchetului General efectuează miercuri percheziții într-un dosar legat de finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu.
"Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 4 percheziții domiciliare, în județele Argeș și Vâlcea, la domiciliile a două persoane fizice și sediile sociale și punctele de lucru a două societăți. Activitățile au loc într-o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor, spălare a banilor, fals informatic și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unei infracțiuni contra păcii și omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârșită prin orice mijloace, în public. Investigațiile sunt realizate într-un dosar penal în care se fac cercetări privind finanțarea ilegală a unei campanii electorale", anunță Parchetul General într-un comunicat de presă.
Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că sunt vizate sediile a două firme prin care sunt închiriate mașinile folosite de Călin Georgescu, și anume Flamicom Impex și RCI Leasing România SRL.
Georgescu este urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni, cea mai gravă fiind cea de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată.
Georgescu este acuzat că a pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduși de Horațiu Potra, după ce Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.
Între timp, Călin Georgescu a fost miercuri la sediul Judecătoriei Sectorului 1, unde s-a judecat plângerea sa împotriva măsurii controlului judiciar, în dosarul în care este cercetat penal pentru șase infracțiuni, printre care instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale.
Georgescu a stat aproximativ o jumătate de oră în instanță, iar la ieșire a declarat că magistratul se va pronunța joi pe cererea sa. Ca de obicei, a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.
Marți, Procurorul general, Alex Florența, a declarat că Georgescu este vizat în două dosare, cel în care a fost pus deja sub acuzare pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale, dar și în dosarul în care s-a dispus arestarea preventivă a lui Horațiu Potra și a mercenarilor lui.
De asemenea, procurorii investighează întâlnirile pe care Potra le-ar fi avut la Moscova, înainte de alegerile din decembrie 2024, dar și modul în care acesta a dus în țară arme și mari sume de bani.
În plus, magistratul care ar fi intervenit în favoarea lui Călin Georgescu este în activitate, iar acțiunile lui ar fi avut loc înainte și după alegerile din decembrie.
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat că nu poate comenta asupra implicării unor entități statale străine în dosarul în care sunt cercetați fostul candidat Călin Georgescu și mercenarul Horațiu Potra.
"Ministrul Justiției nu intervine în aceste anchete și nu solicită date concrete în privința probațiunii sau evoluției acestor dosare. Nu pot comenta asupra implicării unor entități statale străine, dar ceea ce se comunică public este că se investighează absolut toate coordonatele care pot prezenta relevanță din perspectiva stabilirii existenței infracțiunilor celor care le-au săvârșit și eventualei trageri la răspundere a persoanelor implicate", a spus marți Marinescu la Digi 24.
Comentarii