Procurorii de la Parchetul General fac percheziții la Fondul de Garantare a Creditelor într-un dosar de corupție ce privește acordarea de credite pentru programul „Prima casă”. Funcționarii ar fi pretins mită pentru a soluționa preferențial dosare.

Procurorii susțin că persoanele cercetate obișnuiesc să condiționeze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririle lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

„În concret, cei în cauză condiționează soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiați, fiind creat astfel un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale. În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate șanse egale și este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credință, câștigători fiind doar cei ce se încadrează în 'prioritățile' angajaților, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă”, arată Parchetul General într-un comunicat de presă.

Conform unor surse judiciare, mita solicitată de angajați pentru a urgenta soluționarea dosarelor primite pentru Progamul prima Casă era cuprinsă între 200 si 500 de euro, această practică fiind folosită în cazul a 60 de dosare.

Anchetatorii precizează că vor fi puse în aplicare opt mandate de aducere pe numele suspecților, urmând a fi audiați și aproximativ 60 de martori.

„Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul ANAF - Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre angajatele cercetate și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de personale implicate în mecanismul infracțional. Aceste acțiuni vizează și un subofițer din cadrul unei unități militare din București, cercetările față de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București”, mai precizează procurorii.