UPDATEPersonajele principale din dosarele Microsoft, chemate din nou la DNA. Prejudiciul: 51 milioane euro
Oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost citați luni la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiați într-un nou dosar. Și această anchetă este legată de licențe Microsoft, la fel care și precedentele dosare.
UPDATE DNA a emis un comunicat prin care a detaliat acest nou dosar penal, al treilea legat de licențele Microsoft. Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu.
Procurorii îi anchetează în această cauză pe Ion Adrian Stănescu, consilier asistent la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Andrei Săvulescu, director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul MCSI, ambii pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
De asemenea, oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu, reprezentanți în ai D.Con-Net AG, sunt cercetați pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. și Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, este anchetat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul
Gabriel Sandu este suspectat de infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Procurorii spun că fostul ministru Gabriel Sandu a încheiat unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice.
DNA arată că Dinu Pescariu și Claudiu Pescariu, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro.
Ministrul Gabriel Sandu a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă care conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG.
Claudiu Florică, spun procurorii, a avut mai multe întâlniri cu ministrul Gabriel Sandu pentru a-i transmite acele condiții restrictive care să fie inserate în caietul de sarcini. Documentația a fost întocmită și avizată de către funcționarii din cadrul MCSI, și anume Stănescu Ion Adrian și Săvulescu Andrei.
DNA mai spune că „în favorizarea D.Con-Net AG în câștigarea licitației, s-a implicat și Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei SC DIM SOFT SRL în cadrul asociației de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. Acesta a contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii”.
Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro, dar furnizorul de licențe a facturat către firma care a câștigat licitația 38.786.000 euro, reprezentând prețul licențelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Prejudiciul reținut este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC DIM SOFT SRL (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.
********** Știrea inițială
Claudiu Florică a fost citat luni la DNA pentru a fi anunțat că este suspectat într-un nou dosar, conform unor surse judiciare.
După Florică, și Dinu Pescariu a ajuns în fața procurorilor anticorupție pentru a fi audiat.
Claudiu Florică a stat mai bine de o oră la DNA, acolo unde a aflat că are calitatea de suspect într-un nou dosar.
Claudiu Florică, fostul șef al companiei Fujitsu în România, cel care în primul dosar Microsoft are calitatea de martor denunțător după ce a dezvăluit implicarea oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, dar și a fostului primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și a fostului ministru Gabriel Sandu.
Toți patru au primit deja condamnări definitive în dosar: Gheorghe Ștefan (6 ani de închisoare), Gabriel Sandu (3 ani), Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru la cate 2 ani și patru luni de închisoare cu executare.
Potrivit rechizitoriul DNA, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Claudiu Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor.
„Microsoft 2”, dosarul foștilor miniștri
În dosarul „Microsoft 2”, în care sunt anchetați 9 foști miniștri, s-au făcut deja peste 60 de percheziții domiciliare, peste 120 de percheziții informatice în cei peste doi ani de anchetă.
În dosarul "Microsoft 2” sunt cercetață și foștii miniștri Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu și Adriana Țicău, aceștia fiind suspectați de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licențe Microsoft.
Miniștrii au rămas fără imunitate în acest caz în toamna anului 2014.
Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost încheiat astfel încât a asigurat posibilitatea deturnării unui discount de 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate, susțin anchetatorii.
Angajați ai Guvern, ministere și din societățile implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate în cadrul contractului.
Comentarii