Procurorii și judecătorii semnatari ai unei scrisori sunt indignați de declarațiile lui Tudorel Toader referitoare la Parchetul General.

181 de procurori și judecători, plus 29 de auditori de justiție, i-au trimis o scrisoare ministrului Justiției în care îl critică pentru declarațiile făcute de acesta la adresa Ministerului Public.

Magistrații își arată susținerea față de procurorul general, Augustin Lazăr, și față de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Aceștia își exprimă nemulțumirea și îngrijorarea față de afirmațiile recente ale ministrului Justiției, legate de faptul că Tudorel Toader a spus că Ministerul Public se îndepărtează de la rolul său constituțional.

Iată textul scrisorii:

Domnule Ministru,

Subsemnații, procurori și judecători, cu respectarea principiului separației puterilor în stat și a obligației de rezervă ce incumbă magistraților, am luat act, cu îngrijorare, de afirmațiile dumneavoastră privitoare la activitatea magistraților și la îndepărtarea Ministerului Public de la rolul său constituțional, precum și de anunțul recent cu privire la declanșarea inopinată a procedurii de evaluare a Procurorului General al PICCJ.

Pe această cale, procurorii semnatari ai prezentei scrisori își exprimă susținerea față de Procurorul General al PICCJ, domnul Augustin Lazăr, precum și față de poziția Secției pentru procurori din cadrul CSM, raportat la deserviciile pe care afirmații neinspirate cu privire la activitatea întregului Minister Public le pot aduce sistemului de justiție, în ansamblul său.
Judecătorii și procurorii semnatari subliniază că afirmațiile privitoare la sistemul judiciar, emise de Ministrul Justiției, pot aduce prejudicii societății în general, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Considerăm că, în contextul desfășurării unor anchete penale importante și cu puternic impact social, poziția actorilor oficiali trebuie să fie una echilibrată și responsabilă.

În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media și de reprezentanți ai formațiunilor politice, reafirmăm angajamentul de a ne exercita funcția în condițiile legii și sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de justiție: aflarea adevărului și protejarea drepturilor cetățenilor.

Având în vedere contextul actual, interesul sporit al opiniei publice în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și activitatea derulată de Ministerul Public în dosare complexe, vă adresăm oficial invitația de a purta un dialog juridic constructiv cu semnatarii prezentei scrisori, în speranța că un dialog între persoane de bună-credință și cu solide cunoștințe juridice poate constitui un mijloc de a găsi soluția optimă pentru un sistem judiciar în slujba cetățenilor.

Reamintim că respectăm pe deplin libertatea dumneavoastră de exprimare, concretizată în opiniile exprimate în declarațiile de presă și în postările pe contul de Facebook, însă acestea au neajunsul de a fi unilaterale, astfel ca nu reprezintă un dialog constructiv cu sistemul judiciar.

În speranța că veți da curs solicitării prezente, ne manifestăm disponibilitatea ca, în următoarele săptămâni, să ne desemnăm reprezentanții care vor participa la întâlnirea cu dumneavoastră”.

Lista semnăturilor este în continuare deschisă, iar numărul magistraților care achiesează la acest mesaj este în creștere.

Ministrul Justiției a anunțat sâmbătă că a declanșat procedura de evaluare a activității manageriale a lui Augustin Lazăr, după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Vasilica Dăncilă a publicat un protocol secret între Parchetul General și SRI.

Atât Lazăr, cât și SRI au anunțat că acel protocol nu mai este în vigoare.

Mai mult, Augustin Lazăr a susținut și el o declarație de presă în care a prezentat întreaga corespondență cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar și cu CSM pe tema protocoalelor încheiate între Parchet cu alte instituții, inclusiv cu SRI.

Amintim că în același mod a procedat Tudorel Toader și în momentul în care a propus revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Augustin Lazăr a fost unul dintre procurorii șefi care au contestat modificările aduse legilor Justiției și a legislației penale.