Fostul șef al Poliției Române a fost citat de procurori în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă. Tobă este audiat în calitate de martor. Și fostul șef al Poliției Rutiere a fost citat.

UPDATE 2 Petre Tobă a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că a răspuns întrebărilor puse de procurori și de avocații apărării. „Am venit să spun doar adevărul, nu să fac declarații în favoarea cuiva”, a explicat Petre Tobă după aproximativ două ore de audieri.

UPDATE 1 Și fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță, a fost citat marți la DNA pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul lui Gabriel Oprea. Diniță a declarat că pe vreme de ploaie nu trebuia să existe motociclist în coloana oficială.

***** Știrea inițială

Ancheta procurorilor durează deja de doi ani, iar în acest dosar este anchetat fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea, care ar fi beneficiat de o coloană oficială deși nu avea dreptul.

Gabriel Oprea, audiat în urmă cu mai puțin de trei săptămâni, a declarat că se consideră nevinovat. 

În octombrie 2015, agentul de poliție rutieră Bogdan Gigină a murit în urma unui accident de motocicletă.

EurActiv.ro a publicat în premieră informația că acesta făcea parte din coloana care-l însoțea pe ministrul Oprea prin București.

Informația a fost confirmată abia a doua zi de Poliția Capitalei, după ce Inspectoratul General al Poliției Române, condus la acel moment de Petre Tobă, a refuzat timp de două zile să dea orice detaliu despre accident.

Mai mult, IGPR-ul lui Tobă a încercat să inducă în eroare publicul,comunicând în dimineața de după accident că Gigină a murit ”la datorie” și că va fi înaintat în grad, post-mortem, de Gabriel Oprea.

Pe 1 septembrie 2016, DNA a cerut Senatului aprobarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru moartea polițistului Gigină.

Pe 19 septembrie, Senatul a blocat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea.

Pe 22 septembrie, mii de persoane au ieșit în stradă în București și în alte orașe pentru a-i cere demisia fostului ministru de Interne.

Pe 23 septembrie, Oprea a anunțat că va cere reluarea votului din Senat, pentru ca după câteva ore să anunțe că va demisiona.

Pe 26 septembrie, Gabriel Oprea și-a depus demisia din funcția de senator, iar pe 1 octombrie, demisia a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că DNA l-a putut cerceta pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.