Parchetul General transmite că aprobarea Strategiei naționale anticorupție stabilește, fără echivoc, încheierea unor protocoale secrete între PÎCCJ, DNA, SRI, MAI, MJ, Ministerul Finațelor, iar Hotărârea a fost dată de Guvernul Tăriceanu.

UPDATE Într-o postare pe Facebook, Tăriceanu spune că Augustin Lazăr minte pentru a-și scăpa pielea.

"Procurorul general minte ca să își scape pielea. Constat că procurorul general este capabil de orice pentru a-și scăpa pielea, chiar și să mintă în spațiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezintă altceva decât o interpretare proprie dată hotărârii de guvern din 2005. HG 231 nu se referă la protocoale, ci la aplicarea strategiei naționale anticorupție. Strategia enunța o serie de principii care aveau la bază respectarea statului de drept, a legilor în vigoare și a drepturilor și libertăților individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea încheierea de protocoale secrete precum cele încheiate între servicii și instituțiile din justiție în ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazăr cu SRI în 2016", a scris Tăriceanu.

De asemenea, acesta afirmă că procurorul general manipulează.

"Ceea ce face Augustin Lazăr reprezintă o manipulare ieftină pentru a-și salva pielea, aruncând vina. Trebuie spus adevărul: protocoalele semnate și dezvăluite în acest an au conținut măsuri care nu au fost prevăzute în nicio lege. Protocoalele secrete au adăugat la legislația în vigoare doar prin simpla înțelegere dintre șefii din procuratură și cei din servicii. Unde în HG 231 se vorbește despre echipele mixte? În ce paragraf din HG se spune despre faptul că informațiile existente la dosar nu trebuie să fie puse la dispoziția învinuitului? Rolul de poliție judiciară a fost stabilit prin mica înțelegere dintre procurori și servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor față de servicii în termen de 60 de zile este o invenție a minților strălucite care au semnat protocoalele", a mai scris el.

Totodată, Tăriceanu consideră că Augustin Lazăr încearcă să își justifice acțiunile comuniste prin comunicatul de presă emis vineri.

"Augustin Lazăr încearcă prin comunicate precum cel al Parchetului să își justifice acțiunile de procuror comunist. Practicile și metodele specifice perioadei comuniste nu se regăsesc în HG. Ele au fost adăugate ulterior de către conducătorii vremelnici ai instituțiilor din justiție și de către serviciile de informații. Dacă Augustin Lazăr consideră că prin manipulare își salvează pielea și poate fugi de dat explicații pentru activitatea sa se înșeală amarnic. Procurorul general minte de îngheață apele doar pentru a deturna atenția de la acuzațiile care i se aduc", a conchis Călin Popesc Tăriceanu.


"Prin H.G. nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind „aprobarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005 - 2007 și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005 - 2007”, în cadrul domeniului prioritar II „Combaterea Corupției” din Strategia Națională Anticorupție (S.N.A.) s-a prevăzut ca „în vederea creșterii operativității și eficienței în activitatea de urmărire penală va fi consolidat controlul efectiv și nemijlocit al procurorului asupra activităților de investigare și cercetare penală efectuate de poliția judiciară. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative și de investigație prin transmiterea oricăror informații și suport probator referitoare la săvârșirea unor acte sau fapte de corupție sau crimă organizată”, transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă.

De asemenea, Parchetul spune că obiectivul nr. 9 din cadrul Domeniului prioritar III spune: "<<Cooperare internă și cooperare internațională>> reglementează stabilirea unor proceduri clare de colaborare între toate structurile cu atribuții în lupta anticorupție".

PG mai explică și că planul de acțiune pentru implementarea S.N.A. stabilește, fără echivoc, în sarcina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Națională Anticorupție (fost Parchetul Național Anticorupție), Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne încheierea unor protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, alte structuri de informații.

Parchetul General face trimitere la măsura măsura 4.5 – Sesizarea de îndată a procurorului care instrumentează cazuri de corupție sau crimă organizată de către structurile informative și de investigație prin transmiterea oricăror informații și suport probator referitoare la săvârșirea unor acte sau fapte de corupție sau crimă organizată.

Instituția publică și documentul Hotărârii nr. 231 din 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005 - 2007 și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005 - 2007.

Călin Popescu Tăriceanu, actual președintel al Senatului și lider al partidului ALDE, a fost premierul României în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008.