Fostul primar Cristian Popescu-Piedone, condamnat definitiv în mai 2022 definitiv de Curtea de Apel București la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul Colectiv, va fi eliberat din penitenciar.

ÎCCJ a decis miercuri să-l achite pe fostul edil pentru că fapta pentru care a fost condamnat nu există. Piedone urmează astfel să părăsească Penitenciarul Jilava.

La ieșirea din penitenciar, Piedone a fost așteptat cu flori de susținători. Cu o cruce în mână, el s-a luat în brațe cu aceștia și a făcut declarații presei.


În urmă cu un an și o lună, când a fost condamnat definitiv, ca pedeapsă complementară, lui Piedone i s-a interzis exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani. 

Pe 29 aprilie 2022, DNA a anunțat că primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, este urmărit penal pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Piedone un recurs în casație, o cale extraordinară de atac.

După preluarea atribuțiilor aferente funcției de primar al Sectorului 5, Piedone cu știință ar fi omis să ia măsurile inerente atribuțiilor prevăzute de lege, determinate de două Hotărâri ale Consiliului local Sector 5 București adoptate în anul 2020 privind salubrizarea Sectorului 5, precum și măsurile pentru asigurarea inventarierii, evidenței statistice, inspecției și controlului furnizării serviciului.

În consecință, o societate comercială care nu deținea licență, ar fi continuat să încaseze de la persoanele fizice, persoanele juridice și de la asociațiile de proprietari de pe raza Sectorului 5, tarife majorate cu 25% față de tariful aprobat de consiliul local.

Aceasta în condițiile în care societatea SALUBRIZARE Sector 5 SA (fostă SC Salubrizare Fapte 5 SA), deținută de Sectorul 5 București, avea drept exclusiv de prestare a serviciului public de salubrizare pe raza sectorului respectiv.

+++

La câteva ore după anunțarea șetinței de către ÎCCJ, Prefectura Capitalei a anunțatcă, prin aceasta a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București și înseamnă, mai exact, că Piedone are dreptul să își reia mandatul de primar al Sectorului 5, fără nicio restricție legală.

"Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei. Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție", a explicat Instituția Prefectului.