Cartel ALFA, condusă de Bogdan Hossu, a depus la Direcția Națională Anticorupție o plângere penală împotriva membrilor guvernului care au semnat ordonanța de urgență prin care s-au majorat substanțial salariile a 41 de demnitari.

Gabriel Oprea (Prim-Ministru Interimar la acea dată), Rovana Plumb (Ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice) și Eugen Orlando Teodorovici (Ministrul Finanțelor Publice) sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

 

„Astfel, art. 4 din Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice stabilește că în sectorul bugetar, raportul între coeficientul de ierarhizare minim și coeficientul de ierarhizare maxim pe bază cărora se calculează salariile de bază este de 1 la 15 iar potrivit art. 10 alin. (4) din același act normativ, la data intrării în vigoare a prezenței legi, valoarea de referință este de 600 lei", se arată în textul sesizării depuse la DNA.

”Legalitatea actului normativ impune respectarea anumitor cerințe, printre care se află și cea potrivit căreia, actul normativ trebuie să fie adoptat sau emis după obținerea avizelor prevăzute de lege. Existența avizului consultativ este o condiție procedurală anterioară emiterii unui act normativ. Avizul consultativ se caracterizează prin aceea că solicitarea acestuia este obligatorie, dar autoritățile au libertatea de a aprecia dacă se conformează sau nu conținutului acestuia”, susțin sindicaliștii lui Bogdan Hossu.

Ei apreciază că ”sunt îndeplinte” prevederile referitoare la obținerea unui folos necuvenit în condițiile în care cei implicați în procesul de adoptare a actului normativ sunt favorizați în detrimentul celorlalte persoane ce fac parte din personalul salarizat din fonduri publice.

Ordonanța de urgență prin care s-au majorat salariile unor demnitari a fost adoptată în perioada în care premierul Victor Ponta se afla în Turcia pentru operația la picior, iar la conducerea guvernului a rămas Gabriel Oprea, ministrul de Interne. Acesta, împreună cu Rovana Plumb (ministrul Muncii) și Eugen Orlando Teodorovici (ministrul Finanțelor Publice), au semnat această ordonanță. Bogdan Hossu a spus, imediat după emiterea OUG pentru mărirea salariilor demnitarilor, că aceasta este complet imorală, dar și ilegală, anunțând încă de atunci intenția de a depune o plângere penală.

La revenirea în țară, premierul Victor Ponta a declarat că el nu este de acord cu această ordonanță. Mai mult, între Victor Ponta, Gabriel Oprea și președintele României, Klaus Iohannis, au apărut contre pe această temă. În timp ce Ponta susținea că nu știa nimic despre această ordonanță, Oprea și Iohannis au spus că ordonanța a fost creată la inițiativa lui Victor Ponta.

Pe 29 iulie, premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că își va dona diferența de salariu primită prin ordonanță clubului de baschet Steaua.

Nu m-am răzgândit, cred în continuare că este corect că demnitarii din România (Președinte, președinții Parlamentului, miniștrii etc.) trebuie să aibă un salariu decent, cel puțin egal cu alți funcționari din subordine și relativ asemănător cu ceea ce se întâmplă în Europa”, a precizat Victor Ponta.

Decizia de majorare a salariilor demnitarilor, luată printr-o ordonanță în perioada în care Gabriel Oprea era premier interimar, a intrat în vigoare de la 1 august, sumele necesare aplicării acestor creșteri fiind incluse în buget la rectificarea bugetară.