Procurorii spun că Petrică George Matei și Antonina Radu i-au asigurat pe patronii clubului că nu are cine să-i controleze, pentru că ei sunt de la Pompieri.

 Judecătorii au emis mandatul de arestare pe numele lui Petrică George Matei, iar în cazul Antoninei Radu au decis arestarea la domiciliu.

Conform procurorilor, căpitan Antonina Radu și căpitan Petrică George Mate s-au oferit să-i ajute pe administratorii firmei respective să le întocmească dosarul PSI, „solicitând în acest sens o copie după certificatul de înmatriculare al noii societății înființate, și dând totodată asigurarea că au calificarea necesară, propunerea făcută în condițiile date fiind acceptată. La temerea martorului Costin Mincu exprimată prin întrebarea „ce se poate întâmpla dacă vine cineva în control”, Antonina Radu și George Matei au răspuns convingător, dar și concludent pentru ilicitul reținut în cauză: „nu are cine să vină în control că noi suntem de la Pompieri”.

Cei doi au efectuat un control la clubul Colectiv înainte de tragedia de pe 30 octombrie, în urma căreia și-au pierdut viața, până acum, 47 de persoane.

 
Procurorii susțin că în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, „Radu Antonina și Matei George Petrică, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu”.
 
DNA susține că cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate „și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență”.
 
Conform procurorilor, Antonina Radu și George Petrică Matei nu au întocmit niciun act de control și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Patronii Clubului Colectiv au vorbit procurorilor despre vizita acestor angajați ai ISU la club cu un an în urmă. Cătălin Gancea și Costin Mincu au dat declarații complete în fața procurorilor.

„În anul 2014, atunci când am intrat eu în club, în perioada octombrie-noiembrie, 2 persoane care au spus că sunt de la pompieri și de la PSI, au venit la firma noastră și ne-au întrebat dacă avem documentul în baza căruia putem funcționa, ulterior tot aceștia ne-au întocmit dosarul. Dosarul acesta este la mine la birou. Biroul îl am lângă clubul Colectiv. Biroul meu se află în incinta fabricii, perete în perete cu clubul Colectiv. Din câte am văzut, în dosar sunt norme de siguranță, un plan de evacuare în caz de incendiu. Aceste documente sunt realizate în numele lui Mincu Costin și sunt semnate de el”.

În interogatoriu, avocatul Ion Marcu a pus câteva întrebări patronilor clubului în legătură cu vizita acestor angajați ISU.

„Întrebare avocat Marcu Ion: Cum se numeau persoanele care s-au prezentat și au spus că sunt de la pompieri?

Răspuns: Tonia Radu și un băiat George. Nu erau în uniformă și nici nu s-au legitimat

Întrebare avocat Marcu Ion: Ce recomandări au făcut cei de la PSI?

Răspuns: Aceste persoane au ajuns la noi pentru că vizitau fabrica. Ne-au recomandat să acoperim o gaură din perete și să schimbăm un extinctor. Nu ne-au întrebat dacă aveam autorizație. Le-am explicat că în sală au loc concerte live.

Declarația lui Cătălin Gancea a fost completată și de cea a altui acționar al clubului, Costin Mincu. El spune că acest control de la pompieri a fost în primăvara acestui an.

Pompierii le-au dat niște hârtii gata completate  

"Precizez că în primăvara anului 2015, foarte aproape de momentul la care s-a schimbat firma, am fost apelat telefonic de către unul dintre angajați, cred că Stanciu Viorel, care mi-a comunicat că la nivelul întregii fabricii Pionierul a fost un control efectuat de la PSI/Pompieri, că s-au prezentat 2 persoane (un domn și o doamnă), au lăsat un număr de contact. (...) Cele 2 persoane s-au prezentat la club, ne-au arătat legitimații de serviciu la care nu m-am uitat cu atenție, erau îmbrăcați civil, iar legitimațiile păreau a fi emise de autorități. La discuția cu cele 2 persoane am participat eu și Gancea Cătălin.

Cele 2 persoane, dintre care pe femeie o cheamă Antonia sau Tonia ne-au întrebat dacă avem dosar PSI, le-am spus că nu și atunci sau cu un alt prilej ne-au prezentat niște formulare pe care le-am semnat, dar care au fost completate integral de dânșii, inclusiv niște cărticele, unele în referire la personalul angajat, toate cu privire la PSI”, a descris și Mincu întâlnirea cu cei doi angajați ISU.

47 de persoane și-au pierdut până acum viața în urma incendiului devastator produs în club Colectiv în urmă cu zece zile. Alte peste 80 de persoane se află încă internate în spitalele din România. O parte dintre răniți au fost transferați la spitale din Belgia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Israel.