Fostul premier Victor Ponta ar putea fi exclus din Baroul de Avocați București după ce Ministerul Educației i-a retras titlul de doctor în drept pe motive de plagiat. Doctoratul i-a permis lui Ponta accesul în avocatură fără examen.

Baroul de Avocați București va lua în discuție pe 23 august cererea depusă de europarlamentarul Monica Macovei, care este și avocat, de excludere a fostului premier Victor Ponta din avocatură.

Cererea Monicări Macovei apare după ce Ministerul Educației i-a retras lui Ponta doctoratul cu ajutorul căruia fostul premier a ajuns avocat fără examen.

Monica Macovei a cerut decanului Baroului București, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Victor Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de „doctor în drept”, titlu care i-a fost retras.

„Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept'. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, afirmă Monica Macovei în solicitarea adresată lui Ioan Dragne, decanul Baroului București.

„Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea”, mai spune Macovei.

Victor Ponta a rămas fără titlul de doctor după ce s-a stabilit că a plagiat o mare parte din lucrarea sa de doctorat.