Fostul premier Victor Ponta a declarat că decizia ÎCCJ de marți e o catastrofă. Adevărata problemă e că procesele s-au lungit atât de mult și că vor fi eliberați atât cei vinovați din închisoare, cât și cei nevinovați.

”După catastrofa de astăzi, pentru că e o catastrofă, cred că scapă și mulți nevinovați, scapă și vinovați. Întâmplător nu mi se aplică, sunt foarte detașat. Dar prima întrebare corectă și de bun simț ar fi, ce a durat așa de mult? Nu de ce s-a împlinit prescripția. Dacă l-ai prins cu sacul de bani, cu ce o fi, nu zicem într-o zi sau într-o lună, dar în ziua de azi, cu extrase de cont bancar, cu faptul că din hoți îi faci martori protejați, rezolvă în șase luni, într-un an, în doi, dar vii și te plângi că a venit prescripția după zece ani. Nu ai putea să te uiți de ce a durat 10 ani”, a declarat marți seara, la B1Tv, Victor Ponta.

Decizia ÎCCJ este o ”reușită” a președintelui Klaus Iohannis, pe care nici el, Crin Antonescu sau Liviu Dragnea nu au atins-o: ”Iohannis a reușit ce n-am reușit nici eu cu Crin de marțea neagră, nici Dragnea cu OUG13”.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât marți că decizia CCR privind prescripția se aplică retroactiv.

Surse judiciare au explicat pentru AGERPRES că această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanțelor sau în anchetă la procurori, iar inculpații vor scăpa de condamnare sau acuzații, ca urmare a prescrierii faptelor.

”Practic, cine nu a fost condamnat după 2014, a scăpat. E corect până la urmă. Să nu credeți că îmi pare rău. Dar ne amuzăm acum”, a mai declarat Victor Ponta.

"Totul era de fapt un circ, dosarele erau o chestie cu care la un moment dat îl mai elimini pe câte unu de la masă, mai rămâne unu mai puțin de la masă. Nu a fost criteriul vinovăția sau nevinovăția, a fost criteriul, bă, pe cine ai supărat?”, a mai spus Victor Ponta.