Pakistanezul expulzat marți de autoritățile române pentru propagandă teroristă în România a cerut azil pe motiv că, dacă s-ar întoarce acasă, ar fi omorât de familia fostei sale iubite, pe care rudele au ucis-o după ce el a lăsat-o însărcinată.

Curtea de Apel București a decis marți declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetățeanului pakistanez Shahzad Ahmed (30 de ani) pentru o perioadă de 10 ani. Asta după ce SRI a descoperit că acesta a efectuat propagandă în mediul virtual în favoarea mai multor entități teroriste.

O investigație a SRI a arătat că pakistanezul a făcut propagandă în mediul virtual mai multor entități teroriste.

„În urma măsurilor informativ-operative derulate, s-a stabilit că respectivul a derulat activități care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale. Concret, străinul s-a remarcat prin activități de propagandă în mediul virtual, în favoarea mai multor entități teroriste active în zona de origine, susținând supremația islamului extremist, incitând la jihadul global, fiind, totodată, preocupat de cunoașterea și însușirea modului de fabricare a unor dispozitive explozive improvizate și a componentelor acestora”, explică Serviciul Român de Informații.

Shahzad Ahmed a intrat ilegal pe teritoriul României în 2015, după ce trei ani mai devreme ceruse azil în România.

Ahmed: Am avut o relație secretă în Pakistan, iar fata a fost ucisă de familie când a rămas însărcinată

În 2012, Shahzad Ahmed a cerut azil în România. Oficiul pentru Imigrare și Integrare i-a respins însă cererea, chiar dacă pakistanezul era căsătorit cu o româncă. Împotriva deciziei Oficiului, Shahzad Ahmed a făcut plângere la Judecătoria Giurgiu.

Ahmed s-a prezentat personal în fața instanței de judecată și le-a explicat judecătorilor de ce nu se poate întoarce în Pakistan.

Shahzad Ahmed a spus că „face parte dintr-un trib, clan sau grup etnic, respectiv Raj Put, că nu este membru al vreunui partid politic, că nu a desfășurat activități politice, nu a fost condamnat, reținut sau arestat în țara de origine”, așa cum reține instanța.

În plus, Ahmed a susținut că viața sa ar fi în real pericol dacă s-ar întoarce în Pakistan

„A mai arătat petentul că nu vrea să se întoarcă în Pakistan pentru că îi este teamă pentru viața sa, întrucât familia fetei cu care a avut o relație secretă de cinci ani de zile a ucis-o pe aceasta atunci când a aflat că este însărcinată cu el și a vrut să îl ucidă și pe el. Refugiindu-se în localitatea Karachi, a fost implicat fără voia sa într-un conflict armat într-un magazin, în care au fost implicate persoane necunoscute, dându-și astfel seama că este urmărit”, a notat instanța după ce l-a audiat pe pakistanez.

În aceste condiții, judecătorii i-au respins cererea de azil, motivând că detaliile despre viața personală a acestuia nu ar fi putut fi verificate.

Între timp, în martie 2016, la Judecătoria Târgu Jiu, românca cu care era căsătorit Ahmed a cerut să divorțeze de acesta. Procesul nu s-a terminat încă.