Nici DNA, nici procurorul de caz, nici polițiștii din cadrul Direcției nu au atribuții în legătură cu transportul și escortarea persoanelor aflate în stare de deținere în urma măsurii arestului preventiv, precizează instituția.

Explicațiile Direcției Naționale Anticorupție vin după ce în spațiul public au apărut critici privind modul în care a fost transportată Sorina Pintea din arest la spitale și prezența presei la această acțiune.

”După dispunerea deciziei de arestare preventivă, procurorii nu pot și nu au dreptul să intervină în nici un fel în procedurile desfășurate la locul de deținere (pachete, transport la medic etc).Atribuțiile în ceea ce privește gestionarea acestor situații îi revin exclusiv instituției în custodia căreia se află persoana aflată în stare de deținere”, afirmă DNA.

Instituția mai precizează că, în perioada în care fostul ministru al sănătății s-a aflat în prezența angajaților DNA, în spațiul public nu au apărut niciun fel de imagini cu aceasta.

Subiectul a fost abordat inclusiv la audierea ministrului propus pentru sănătate, Victor Costache, care a precizat că va discuta cu ministrul de interne: ”Am să discut cu ministrul de Interne, vă promit. Nu putem încătușa persoane bolnave care nu prezintă risc. Poate ar trebui adaptate procedurile”, a spus Costache.

Într-o conferință de presă, ministrul interimar de interne, Marcel Vela, a declarat că a dispus un control în legătură cu modul cum au acționat polițiștii cu transportarea Sorinei Pintea la spital, precum și în legătură cu eliberarea actelor medicale.

În cadrul audierilor din Parlament, Marcel Vela a declarat că va semna un ordin de ministru prin care să se prevadă ca medicul centrului de detenție să stabilească modalitatea de transport către spital a persoanelor care suferă de anumite afecțiuni.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că instituția s-a autosesizat în cazul fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea și crede că au fost încălcate drepturile pacienților. Ea a precizat că evaluarea și decizia în această speță se vor realiza după ce vor fi primite răspunsurile la întrebările adresate Poliției Capitalei.

Imaginile au fost folosite de social-democrați pentru a lansa noi atacuri la adresa justiției.

”Cu certitudine presa nu avea de unde să știe că Sorina Pintea va fi acolo și la ce oră. Eu nu spun că a fost ceva dirijat politic, dar sunt niște scăpări în instituțiile statului. Fac vinovat lejeritatea cu care abordăm astfel de cazuri. Suntem bolnavi, încă ne dorim să avem astfel de imagini”, a declarat miercuri seara, la Digi 24, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

”Nu mai există pericolul ca PSD să mai atace Justiția. Nu putem spune că Justiția a fost perfectă sau că a existat o independență totală a judecătorilor și procurorii. Dar cei care au fost purtătorii de mesaje din partid nu au fost cei mai potriviți. Dar au speculat astfel de imagini, cu cei duși cu dubele sau arestați și care au fost achitați”, a mai spus el.