Ministrul justiției Cătălin Predoiu l-a primit marți pe Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București.

În cadrul întrevederii, au fost abordate teme care țin de cooperarea judiciară bilaterală, aderarea Marii Britanii la Convenția de la Lugano și combaterea traficului de ființe umane.

”Gravitatea traficului de ființe umane și dispariția de persoane reclamă o acțiune concertată și energică de combatere din partea tuturor instituțiilor de aplicare a legii din România. Combaterea până la dispariția treptată a acestui fenomen trebuie să fie o prioritate a întregului sistem de apărare și aplicare a legii”, a declarat după întâlnire Cătălin Predoiu, adăugând că Ministerul Justiției lucrează la un document de politică publică pe această temă, care își propune identificarea soluțiilor legislative și instituționale pentru a confrunta mai eficient pe cei care comit astfel de infracțiuni.

”Acest fenomen nu trebuie abordat rutinier, ci în logica unei combateri plenare, continue, energice, până când acesta rămâne o amintire, infractorii ajung după gratii și victimele sunt recuperate pentru o viață normală. Dezastrul inacceptabil și rușinos din cazul Țăndărei trebuie avut permanent în minte de cei care au datoria să depisteze, investigheze, inculpe, judece și condamne rapid când sunt probe, pe cei care comit astfel de infracțiuni”, a mai spus Predoiu.

El le-a transmis celor care manifestă ”o grijă specială” pentru drepturile infractorilor să manifeste aceeași grijă și pentru drepturile victimelor traficului de persoane, inclusiv atunci când se legiferează în domeniul dreptului penal. 

Dosarul Țăndărei e unul dintre marile eșecuri ale instanțelor din România.

Cei 25 de inculpați Țăndărei au fost achitați definitiv, în 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureș. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia, iar datele arătau că minorii au fost traficați de inculpați.

În cadrul operațiunii numită ”Europa" au fost efectuate zeci de percheziții domiciliare, la care au participat și ofițeri din cadrul Metropolitan Police și specialiști Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracționale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerșească sau să comită infracțiuni stradale, conform Mediafax.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpați după ce faptele s-au prescris. 

DIICOT a declarat apel, iar Inspecția Judiciară s-a autosesizat după ce dosarul s-a încheiat după aproape 9 ani.