Cătălin Predoiu, ministrul justiției, a avut joi discuții bilaterale, în sistem videoconferință, cu Vera Jourova, vice-președintele Comisiei Europene și cu Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

Potrivit unui comunicat al Ministerului justiției, Cătălin Predoiu a declarat că va pune în dezbatere publică "repararea" legilor Justiției, după intervențiile din perioada 2017 - 2018.

"Legile trebuie reparate după intervențiile din 2017 - 2018, schemele de personal finanțate și completate, inclusiv în materie de grefieri, condițiile logistice ameliorate. Este un program imediat, dar și de perspectivă, implică nu numai muncă din partea tuturor, ci și răbdare. Ministerul justiției va pune în dezbatere publică și ulterior pe masa Parlamentului legile necesare, încă din toamnă, va face toate demersurile pentru a «injecta» în logistica sistemului sumele necesare...Repornirea unui sistem, refacerea moralului și a spiritului într-un sistem, a nivelului de expertiză, reclamă muncă și răbdare. Cei care vor rezultate peste noapte ignoră ce s-a întâmplat în ultimii ani, dar ignoră și contextul prezent. Eu am încredere în sistem și îl voi sprijini să își recâștige încrederea în el și respectul cetățenilor. Pașii greșiți se îndreaptă, efortul este continuu, dar reclamă timp", a precizat Cătălin Predoiu. 

Ministrul Predoiu a prezentat obiectivele Ministerului justiției pentru perioada următoare: asigurarea independenței sistemului judiciar, finalizarea proiectelor de lege pentru modificarea legilor justiției, consolidarea funcționării parchetelor și relansarea luptei împotriva corupției și a crimei organizate.

Oficialii europeni au mulțumit pentru implicarea activă a României în susținerea noului Mecanism privind Statul de Drept (Rule of Law) și au menționat că primul Raport pe acest subiect va fi publicat la finele lunii septembrie.

Vera Jourova a precizat că este posibilă o vizită la București, pentru a discuta concluziile Raportului privind România, dar și aspecte ce țin de îndeplinirea recomandărilor MCV, inclusiv cu membri ai Parlamentului României.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a menționat importanța includerii în noul Cadru Financiar Multianual a condiționalității privind Statul de Drept și a precizat că obiectivul Comisiei Europene este acela de a restabili încrederea reciprocă între Statele Membre. De asemenea, a precizat că digitalizarea justiției este o prioritate a mandatului său.

Cei doi înalți reprezentanți ai Comisiei Europene au precizat că sunt deschiși cooperării cu autoritățile române, pentru a se asigura sustenabilitatea, stabilitatea și transparența procesului de reformă a justiției din România.

”După ani de progrese susținute, România fiind un campion al reformelor în justiție la nivelul UE, am văzut un regres evident în ultimii 3 ani. Trebuie reluate reformele și trebuie restabilită încrederea în autoritățile statului”, a declarat Vera Jourova.