Ministrul Justiției a afirmat că e ''deficitar'' modul în care a fost construită Secția pentru anchetarea magistraților, susținând că aceasta nu ar fi putut, ''nici dacă ar fi vrut'', să combată corupția din justiție.

"Modul în care a fost construită este deficitar, cu o competență adresată strict unei categorii profesionale și nu fenomenului de corupție ca atare. Apoi, modul în care a fost integrată, de fapt neintegrată în structura piramidală, ierarhică a Ministerului Public, modalitatea în care practic procurorul-șef al acestei Secții pentru investigarea infracțiunilor din Justiție emite acte procesuale fără să poată fi cenzurat de către procurorul general, modul în care a funcționat această secție de un an și mai bine, fără rezultate deosebite, ba chiar cu măsuri procesuale care au pus în cauză voința de a combate corupția - mă gândesc la acele apeluri retrase în cauze de mare corupție neexplicate, nejustificate, lipsa unor anchete care să demonstreze că are capacitatea această secție chiar să combată fenomenul de corupție, acolo unde este, în Justiție", a explicat luni Cătălin Predoiu, relatează Agerpres.

Ministrul a mai spus că Secția, doar cu o unitate în București, nu ar fi putut, "chiar dacă ar fi vrut", să combată corupția: "În mod obiectiv, o astfel de secție doar cu procurori grupați în București, la centru, fără să aibă dezmembrăminte teritoriale nu ar fi putut nici dacă ar fi vrut să combată corupția sau o abordeze într-un mod structurat și eficient, pentru că nu poți să faci din București supravegherea fenomenelor de corupție și combaterea lor în toată țara", a spus ministrul.

Guvernul a adoptat pe 27 decembrie 2019 un memorandum înaintat de Ministerul Justiției prin care se propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

Săptămâna trecută, Cătălin Predoiu a declarat că un proiect de lege privind reglementarea Secției de anchetare a magistraților ar putea fi lansat în dezbatere publică până la 1 februarie.