Premierul maghiar Viktor Orban a lansat o dezbatere privind reintroducerea pedepsei cu moartea și guvernul său a formulat întrebări pentru o consultare publică privind migrația.
În acest context, Frans Timmermans, prim vice presedinte al Comisiei Europene, a postat pe Facebook comentariile sale, cu argumente clare împotriva reintroducerii pedepsei cu moartea.

"Abolirea pedepsei cu moartea a fost o piatră de hotar în dezvoltarea drepturilor fundamentale în Europa și ne-a conferit autoritatea morală de a lupta împotriva pedepsei capitale, printr-o campanie la nivel mondial. Articolul 2 din Carta Drepturilor Fundamentale interzice condamnarea la moarte sau executarea oricărei persoane. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis din 1989 că expunerea persoanelor la teama de execuție - așa numitul "fenomen al condamnărilor la moarte" (death row phenomen) - a fost o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, în 2005, Curtea a considerat că pedeapsa capitală în timp de pace a ajuns să fie privită ca o formă inacceptabilă de pedeapsă, care nu mai era permisă în conformitate cu articolul 2 al Convenției. În 2010, Curtea a considerat că pedeapsa cu moartea implică o distrugere deliberată și premeditată a unei ființe umane de către autoritățile de stat. Nu există, prin urmare, nici o îndoială că reintroducerea pedepsei capitale este contrară valorilor fundamentale ale UE", a comentat Frans Timmermans, pe rețeaua de socializare.  

"Consultarea publică poate fi un instrument important pentru orice guvern și diferite autorități publice pentru a dezvolta politici și conta pe sprijinul populației. În acest context, o consultare cu populația în privința migrației este în întregime la latitudinea autorităților ungare. Dar o consultare publică bazată pe subiectivism, pe întrebări care direcționează sau derutează, pe prejudecăți împotriva imigranților, poate fi cu greu considerată o fundație corectă și obiectivă pentru elaborarea unor politici solide.
 
Încadrarea imigrației în contextul terorismului, prezentarea migranților ca o amenințare pentru locurile de muncă și mijloacele de existență ale populației, este malițioasă și greșită - va alimenta neînțelegeri și prejudecăți", continuă în postarea sa, domnul Timmermans.