România este unul dintre cele mai corupte state din Europa, iar darea de mită este des întâlnită în administrația de stat și în alte domenii ale vieții publice, scrie Reuters în materialul publicat după ce Guvernul a adoptat modificarea Codului Penal

Presa internațională scrie că Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru modificarea codurilor penale lovește mai ales în eforturile de reducere a corupției din ultimii ani.

Prin dezincriminarea abuzului în serviciu, Guvernul a dat o grea lovitură luptei anti-corupție din ultimii ani, scrie Associated Press, într-un material preluat de Washington Post.

Într-o declarație pentru agenția de presă americană, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spune că „această măsură va face lupta anticorupție irelevantă”.

AP scrie și că românii au ieșit în stradă după anunțul ministrului justiției privind adoptarea OUG, scandând despre partidul de guvernământ (PSD) „ciuma roșie”, și despre ora târzie a adoptării actului „ați făcut-o noaptea, ca hoții”.

Materialul AP a fost preluat de nenumărate canale media, în special din Statele Unite, inclusiv the New York Times.

Agenția de presă Reuters scrie, de asemenea, despre protestele generate de adoptarea ordonanței, pe care o califică drept „cel mai mare pas înapoi în domeniul reformelor anti-corupție de când a aderat la Uniunea Europeană, în urmă cu un deceniu”.

Reuters amintește că PSD a ajuns la putere promițând creșteri salariale și ale pensiilor, dar publicarea în urmă cu câteva săptămâni a planurilor de modificare a legislației anti-corupție au dus la cele mai ample proteste de după căderea comunismului în 1989. 

Agenția menționează nenumăratele critici aduse de asociațiile de magistrați, ONG-uri, dar și de Comisia Europeană și de președintele Klaus Iohannis, preluând și mesajul acestuia publicat după anunțul Guvernului condus de Sorin Grindeanu: „Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept”.

Reuters amintește că „România este unul dintre cele mai corupte state din Europa, iar darea de mită este extrem de des întâlnită în administrația de stat și în alte domenii ale vieții publice”, chiar dacă însă eforturile de a elimina abuzurile s-au amplificat în ultimii patru ani.

Bloomberg titrează „Românii inundă străzile după ce Cabinetul sfidează protestele privind grațierile”, remarcând că peste 12.000 de bucureșteni s-au strâns la minus 7 grade Celsius pentru a protesta împotriva „deciziei-surpriză de a suprima investigarea oficialilor acuzați de corupție și de a obține anularea condamnărilor pentru cei deja condamnați”.

Bloomberg amintește că ultimii patru ani au dus la acuzarea unor oficiali de top, printre care fostul lider al PSD Victor Ponta, dar și condamnarea (cu suspendare) a actualului lider social-democrat Liviu Dragnea. România este clasată pe locul al patrulea din coadă în UE în privința luării de mită, potrivit Transparency International, conchide Bloomberg.

AFP a relatat că Guvernul social-democrat a adoptat marți seară o „relaxare contestată a codului penal, care ar urma să permită mai multor oameni politici să scape de urmăririle penale și al cărei proiect a scos românii în stradă”, remarcând că proiectele adoptate nu se aflau pe agenda Guvernului de marți.

Potrivit news.ro, portalul italian ASKANEWS scrie că Guvernul român a adoptat un decret „care salvează corupții” și care le permite politicienilor să scape de urmărirea penală. Portalul precizează că Guvernul a introdus normele pe ordinea de zi în ultima clipă și în pofida protestelor de stradă din ultimele două săptămâni.