Peste un miliard de euro este prejudiciul calculat în dosarele DIICOT susceptibile de a fi închise în urma deciziilor CCR și Înaltei Curți privind prescripția, anunță Asociația Forumul Judecătorilor.

Potrivit unui răspuns primit de Asociația Forumul Judecătorilor de la Ministerul Public, citat de G4Media.ro, au fost identificate 288 de dosare aflate în faza de urmărire penală și 317 de dosare aflate în camera preliminară sau în faza de judecată, care ar putea fi închise după deciziile pe prescripție.

Prejudiciul calculat în aceste dosare este de peste un miliard de dolari.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât la finalul lunii octombrie că decizia CCR privind prescripția se aplică retroactiv, după ce mai multe instanțe din țară au solicitat Înaltei Curți să stabilească dacă deciziile Curții privind prescripția retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

Și DNA a întocmit o situație estimativă privind impactul aplicării respectivei Decizii asupra dosarelor penale și a rezultat că aplicarea directă a deciziilor menționate va avea consecințe asupra unui număr de 557 cauze penale aflate în curs de urmărire penală și în fața instanțelor de judecată.