Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, Decretul privind promulgarea Legii pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Proiectul de Lege pentru înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, propus de ministrul demisionar al Justiției, Robert Cazanciuc, a fost adoptat, pe 11 noiembrie, de plenul Camerei Deputaților.

Anterior, Senatul respinsese proiectul de lege.

Agenția va facilita urmărirea și identificarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni și a altor bunuri având legătură cu infracțiunile și care ar putea face obiectul unei dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. 

Totodată, Agenția va administra, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, valorifică bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, gestionează sistemul informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni.

Legea prevede că agenția gestionează și ține evidența sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum și a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părții responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.