Președintele Iohannis a numit-o pe Livia Stanciu în locul lui Augustin Zegrean ca judecător pentru un mandat de 9 ani la CCR. Judecătorul Valer Dorneanu va asigura interimatul la conducerea Curţii Constituţionale timp de o lună.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) din 2010, Livia Stanciu, a fost numită în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 13 iulie.

Decretul în acest sens a fost semnat, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.

Mandatul lui Augustin Zegrean, propus de Administrația Prezindețială ca judecător la CCR, expiră vineri, astfel că Președinția trebuia să numească un nou judecător.

***

Valer Dorneanu va fi președinte interimar al CCR începând cu 11 iunie până la 13 iulie, când va avea loc alegerea noului preşedinte CCR, dar și când plenul Curţii Constituționale urmează să fie reînnoit, prin noile propuneri care trebuie validate din partea Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru alte două locuri care vor rămâne vacante.

Augustin Zegrean, numit de Administrația Prezidențială, a fost reales în 10 iunie 2013 pentru un al doilea mandat de trei ani la conducerea CCR, astfel că mandatul îi expiră în câteva zile. Totodată, în iulie îi va înceta și calitatea de judecător al Curţii Constituționale.

Augustin Zegrean a candidat la funcția de președinte interimar la CCR, dar nu a fost ales.

Tot în luna iulie va expira şi mandatul altor doi judecători CCR, Tudorel Toader şi Valentin Zoltan Puskas.

De asemenea, în condiţiile în care Augustin Zegrean a fost numit de Administraţia Prezidenţială, aceasta va trebui să propună un nou judecător.

Valer Dorneanu este judecător al Curţii Constituţionale din 2013, când a fost numit de Camera Deputaţilor pentru un mandat de 9 ani.

El a fost deputat PSD în 2000-2008, între 2000-2004 fiind Preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar între 2005-2008, având calitatea de Vicepreședinte. Dorneanu a îndeplinit și alte funcții de-a lungul anilor, printre care adjunct al Avocatului Poporului, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul – Guvernul României) sau cea de profesor universitar, din 1999 până în prezent.

***

Camera Deputaţilor l-a numit deja, miercuri, pe Attila Varga pentru locul rămas vacant. La Senat a fost reluată procedura de desemnare a unui judecător la Curtea Constituţională, iar plenul urmează să se pronunţe asupra candidaturilor depuse de Ruxandra Jipa şi de Mona Lisa Neagoe.

Comisia juridică a Senatului s-a reunit într-o nouă şedinţă, marţi după-amiază, la solicitarea Biroului Permanent, pentru a-l audia şi pe deputatul Marian Enache (fost membru UNPR), pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după ce iniţial dosarul acestuia fusese respins de senatorii jurişti pentru că nu are sprijinul unui grup parlamentar.

În urma noii audieri, Enache a primit aviz favorabil, cu 6 voturi pentru şi 5 împotrivă, şi candidatura sa va fi supusă votului din plen, scrie News.ro.