Marian Burcea, numit în urmă cu șase luni șef la CNAS, a fost încătușat de procurorii anticorupție în dosarul decontărilor de servicii medicale fictive pentru pacienți nereali, în timp ce adevărații pacienții erau respinși.

UPDATE 7 Fostul președinte CNAS, Marian Burcea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. De asemenea, magistrații Curții de Apel București au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie, președintele CASMB, a lui Ion Răzvan Geambașu, director executiv al CASMB și manager al Direcției Medic șef a aceleiași instituții, a lui Lucian Vasile Bara, președintele CASMB până la 13 iulie, a lui Ion Ovidiu Mihăescu, managerul Direcției Control, și a lui Alin Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS.

UPDATE 6 Noi detalii din ancheta procurorilor. Bolnavi în stare gravă, aflați personal la rând pentru a-și depune dosarul, erau refuzați din lipsă de fonduri, deși șefii Casei de Asigurări de Sănătate București știau că a  acordat prioritate avocaților care depuneau sute de dosare pentru bolnavi fictivi.

Procurorii notează că, pe 6 iunie 2017, Lucian Bara (președintele C.A.S.M.B.) și Ovidiu Munteanu (managerul Direcției Relații Contractuale) au fost indignați când au văzut bolnavi care au venit personal să depună dosare la CASMB, „situație în care au hotărât că nu le vor acorda prioritate în raport cu avocații care depuneau sute de dosare”, conform News.ro
 
Ulterior, Bara "a respins cererile asiguraților care au venit aduși de ambulanțe, deși a văzut că erau în stare gravă și cunoștea că avocații au depus dosare în numele unor pacienți fictivi", dezvăluie procurorii DNA.
 
Reacția vehementă a lui Lucian Bara este reflectată de convorbirea telefonică pe care aceste o are cu Munteanu:
 
Lucian Bara: „Ce dracu a scos curva aia iar… din ambulanță, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!"

Ovidiu Munteanu: „Tontu ’ ăla de la poartă i-a lăsat și m-am trezit cu ei la recepție, ce vrei… las că sunt jos acuma, le ia buletinele și pleacă…. Agentul de la ușă are interzis să mai primească tărgi”.

UPDATE 5 Președintele PSD a declarat că nu există niciun fel de influență a sa în numirea lui Marian Burcea la conducerea CNAS.

UPDATE 4 Mai multe detalii ies la iveală din referatul procurorilor legate de modul de operare și încrengăturile din jurul CNAS.

„În ziua de 7 martie 2017, cu prilejul unei vizite în biroul directorului Munteanu Ovidiu din CASMB, colaboratorul Ion Alina-Andreea l-a întâlnit și pe Blendea Corneliu-Dan, șeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ilfov, care a anunțat anticipat numirea inculpatului Burcea Marian în funcția de președinte al CNAS. Potrivit afirmațiilor făcute de doctorul Blendea Corneliu-Dan, numirea președintelui CNAS avea la bază relațiile bune dintre viitorul președinte și șeful partidului cu majoritate parlamentară", scriu procurorii în referatul prin care cer arestarea tuturor celor reținuți.

„BLENDEA CORNELIU DAN: Știi cine a fost la mine ieri să-mi spună că are propunere? MARIAN BURCEA. Asta vorbeam cu LUCI

ION Alina-Andreea: Propunere la ce? La tine?

BLENDEA Corneliu-Dan:Îhî! La Casa Națională

ION Alina-Andreea:Ca președinte?

BLENDEA Corneliu-Dan: Îhî! Băi, este un om care este prietenul lu’ LIVIU de multă vreme și medicul personal și a lu’ nevastă-sa și a lu’ fiu-său cu ochii, cu.... „A fost pe la mine cu TOBĂ ieri. Am avut o vizită foarte frumoasă și niște discuții foarte mișto. Bă, îs oameni elevați, în pana mea…

ION Alina-Andreea: TOBĂ… TOBĂ…!?

BLENDEA Corneliu-Dan: Fostul ministru.Băiat! N-are legătură cu nimic, pe cuvântul meu. Ce cultură, și mai ales ce… Și MARIAN… Mă rog, el a venit cu o fostă, doamnă fostă președintă a Curții Supreme, pacientă la mine acolo și am vorbit mai multe, inclusiv că trebuie să dăm un răspuns de curând că are această propunere. El de la PSD și ăsta, VULCĂNESCU, de la ALDE!”.

„După numirea inculpatului Burcea Marian în funcția de președinte al C.N.A.S., în ziua de 23 martie 2017, colaboratorul Ion Alina-Andreea i-a adus la cunoștință nemulțumirile referitoare la raportul de control efectuat la firma sa în toamna anului 2016 și nefinalizat, prilej cu care noul șef al C.N.A.S. și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu furnizorii”, mai spun procurorii.

„ION Alina-Andreea: Domnul BURCEA, vă pup și felicitări!

BURCEA Marian: Tre` să lucrăm cu furnizorii deschis. Și noi cu ei ne facem treaba, ei își fac treaba cu noi … este o relație de colaborare”.

UPDATE 3 Premierul Mihai Tudose l-a împuternicit pe Răzvan Teohari Vulcănescu, vicepreședinte al CNAS, la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, au declarat pentru Agerpres surse oficiale.

UPDATE 2 Președintele CNAS Marian Burcea a fost demis de premierul Mihai Tudose în urma reținerii sale de către DNA. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 1 DNA a emis un comunicat în care dă detalii despre afacerea decontărilor fictive de la CNAS. Peste 350 de dosare întocmite pentru decontări fictive acuză procurorii anticorupție.

Pe lângă președintele CNAS, Marian Burcea, au mai fost reținute alte 9 persoane.

Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, din 13 iulie 2017, președintele CAS a municipiului București a fost reținut pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu.

Și Ion-Răzvan Geambașu, director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului București și manager al Direcției Medic șef a CASMB, va fi propus pentru arestare preventivă pentru aceleași infracțiuni, dar și pentru folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale).

Fostul președintele CASMB, Lucian Vasile Bara, a fost reținut, la fel ca Alin Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din C.N.A.S.

Gabriela Mocanu, Elena Petrescu, Jeana Sardare, toate funcțioanre la CASMB, sunt acuzate de nu mai puțin de  354 de infracțiuni.

Au mai fost reținute și alte persoane, reprezentante ale unor companii de servicii medicale, dar și avocați din Baroul București

Procurorii spun că, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat prin care, „sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CSAMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.

DNA explică și că în multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate.

„Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”

***** Știrea inițială.

DNA l-a reținut pe Marian Burcea și urmează să propună judecătorilor arestarea preventivă a șefului CNAS, pe care îl acuză de fapte de corupție.

Alături de Marian Burcea, alte trei persoane au fost reținute. Suspecții sunt acuzați de luare și dare de mită, trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic.

Reținerile au avut loc după ce joi procurorii au efectuat 50 de percheziții la mai multe firme, domicilii ale unor persoane fizice, dar și la Sediul CNAS și al filialei din București a Casei.

Procurorii investighează decontări ale unor servicii medicale fictive de îngrijiri la domiciliu pentru pacienți nereali. În tot acest timp, pacienții care chiar aveau nevoie de îngrijri la domiciliu erau puși pe liste de așteptare sau erau respinși.

De asemenea, și decontări fictive de medicamente în valoare de 7 milioane de euro sunt cercetate de procurori.

Prejudiciul total în acest dosar este de aproximativ 10 milioane de euro.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că, în timpul unui control al Curții de Conturi, persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au acționat în așa fel încât să împiedice aflarea situației reale cu privire la decontarea anumitor medicamente  în favoarea unor pacienți fictivi.