Marian Burcea, numit în urmă cu șase luni șef la CNAS, a fost încătușat de procurorii anticorupție în dosarul decontărilor de servicii medicale fictive pentru pacienți nereali, în timp ce adevărații pacienții erau respinși.

UPDATE 7 Fostul președinte CNAS, Marian Burcea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. De asemenea, magistrații Curții de Apel București au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie, președintele CASMB, a lui Ion Răzvan Geambașu, director executiv al CASMB și manager al Direcției Medic șef a aceleiași instituții, a lui Lucian Vasile Bara, președintele CASMB până la 13 iulie, a lui Ion Ovidiu Mihăescu, managerul Direcției Control, și a lui Alin Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS.

UPDATE 6 Noi detalii din ancheta procurorilor. Bolnavi în stare gravă, aflați personal la rând pentru a-și depune dosarul, erau refuzați din lipsă de fonduri, deși șefii Casei de Asigurări de Sănătate București știau că a  acordat prioritate avocaților care depuneau sute de dosare pentru bolnavi fictivi.

Procurorii notează că, pe 6 iunie 2017, Lucian Bara (preşedintele C.A.S.M.B.) şi Ovidiu Munteanu (managerul Direcţiei Relaţii Contractuale) au fost indignaţi când au văzut bolnavi care au venit personal să depună dosare la CASMB, „situaţie în care au hotărât că nu le vor acorda prioritate în raport cu avocaţii care depuneau sute de dosare”, conform News.ro
 
Ulterior, Bara "a respins cererile asiguraţilor care au venit aduşi de ambulanţe, deşi a văzut că erau în stare gravă şi cunoştea că avocaţii au depus dosare în numele unor pacienţi fictivi", dezvăluie procurorii DNA.
 
Reacţia vehementă a lui Lucian Bara este reflectată de convorbirea telefonică pe care aceste o are cu Munteanu:
 
Lucian Bara: „Ce dracu a scos curva aia iar… din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!"

Ovidiu Munteanu: „Tontu ’ ăla de la poartă i-a lăsat şi m-am trezit cu ei la recepţie, ce vrei… las că sunt jos acuma, le ia buletinele şi pleacă…. Agentul de la uşă are interzis să mai primească tărgi”.

UPDATE 5 Preşedintele PSD a declarat că nu există niciun fel de influenţă a sa în numirea lui Marian Burcea la conducerea CNAS.

UPDATE 4 Mai multe detalii ies la iveală din referatul procurorilor legate de modul de operare și încrengăturile din jurul CNAS.

„În ziua de 7 martie 2017, cu prilejul unei vizite în biroul directorului Munteanu Ovidiu din CASMB, colaboratorul Ion Alina-Andreea l-a întâlnit şi pe Blendea Corneliu-Dan, şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, care a anunţat anticipat numirea inculpatului Burcea Marian în funcţia de preşedinte al CNAS. Potrivit afirmaţiilor făcute de doctorul Blendea Corneliu-Dan, numirea preşedintelui CNAS avea la bază relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară", scriu procurorii în referatul prin care cer arestarea tuturor celor reținuți.

„BLENDEA CORNELIU DAN: Ştii cine a fost la mine ieri să-mi spună că are propunere? MARIAN BURCEA. Asta vorbeam cu LUCI

ION Alina-Andreea: Propunere la ce? La tine?

BLENDEA Corneliu-Dan:Îhî! La Casa Naţională

ION Alina-Andreea:Ca preşedinte?

BLENDEA Corneliu-Dan: Îhî! Băi, este un om care este prietenul lu’ LIVIU de multă vreme şi medicul personal şi a lu’ nevastă-sa şi a lu’ fiu-său cu ochii, cu.... „A fost pe la mine cu TOBĂ ieri. Am avut o vizită foarte frumoasă şi nişte discuţii foarte mişto. Bă, îs oameni elevaţi, în pana mea…

ION Alina-Andreea: TOBĂ… TOBĂ…!?

BLENDEA Corneliu-Dan: Fostul ministru.Băiat! N-are legătură cu nimic, pe cuvântul meu. Ce cultură, şi mai ales ce… Şi MARIAN… Mă rog, el a venit cu o fostă, doamnă fostă preşedintă a Curţii Supreme, pacientă la mine acolo şi am vorbit mai multe, inclusiv că trebuie să dăm un răspuns de curând că are această propunere. El de la PSD şi ăsta, VULCĂNESCU, de la ALDE!”.

„După numirea inculpatului Burcea Marian în funcţia de preşedinte al C.N.A.S., în ziua de 23 martie 2017, colaboratorul Ion Alina-Andreea i-a adus la cunoştinţă nemulţumirile referitoare la raportul de control efectuat la firma sa în toamna anului 2016 şi nefinalizat, prilej cu care noul şef al C.N.A.S. şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu furnizorii”, mai spun procurorii.

„ION Alina-Andreea: Domnul BURCEA, vă pup şi felicitări!

BURCEA Marian: Tre` să lucrăm cu furnizorii deschis. Şi noi cu ei ne facem treaba, ei îşi fac treaba cu noi … este o relaţie de colaborare”.

UPDATE 3 Premierul Mihai Tudose l-a împuternicit pe Răzvan Teohari Vulcănescu, vicepreşedinte al CNAS, la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, au declarat pentru Agerpres surse oficiale.

UPDATE 2 Președintele CNAS Marian Burcea a fost demis de premierul Mihai Tudose în urma reținerii sale de către DNA. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 1 DNA a emis un comunicat în care dă detalii despre afacerea decontărilor fictive de la CNAS. Peste 350 de dosare întocmite pentru decontări fictive acuză procurorii anticorupție.

Pe lângă președintele CNAS, Marian Burcea, au mai fost reținute alte 9 persoane.

Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, din 13 iulie 2017, președintele CAS a municipiului București a fost reținut pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu.

Și Ion-Răzvan Geambașu, director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului București și manager al Direcției Medic șef a CASMB, va fi propus pentru arestare preventivă pentru aceleași infracțiuni, dar și pentru folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale).

Fostul președintele CASMB, Lucian Vasile Bara, a fost reținut, la fel ca Alin Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din C.N.A.S.

Gabriela Mocanu, Elena Petrescu, Jeana Sardare, toate funcțioanre la CASMB, sunt acuzate de nu mai puțin de  354 de infracțiuni.

Au mai fost reținute și alte persoane, reprezentante ale unor companii de servicii medicale, dar și avocați din Baroul București

Procurorii spun că, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat prin care, „sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CSAMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.

DNA explică și că în multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate.

„Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”

***** Știrea inițială.

DNA l-a reținut pe Marian Burcea și urmează să propună judecătorilor arestarea preventivă a șefului CNAS, pe care îl acuză de fapte de corupție.

Alături de Marian Burcea, alte trei persoane au fost reținute. Suspecții sunt acuzaţi de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic.

Reținerile au avut loc după ce joi procurorii au efectuat 50 de percheziții la mai multe firme, domicilii ale unor persoane fizice, dar și la Sediul CNAS și al filialei din București a Casei.

Procurorii investighează decontări ale unor servicii medicale fictive de îngrijiri la domiciliu pentru pacienți nereali. În tot acest timp, pacienții care chiar aveau nevoie de îngrijri la domiciliu erau puși pe liste de așteptare sau erau respinși.

De asemenea, și decontări fictive de medicamente în valoare de 7 milioane de euro sunt cercetate de procurori.

Prejudiciul total în acest dosar este de aproximativ 10 milioane de euro.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că, în timpul unui control al Curţii de Conturi, persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au acţionat în aşa fel încât să împiedice aflarea situaţiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente  în favoarea unor pacienţi fictivi.