DNA anunță trimiterea în judecată a liderului Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Mărturia mincinoasă a fost dată în dosarul retrocedării ilegale a unor suprafețe de teren către Paul Lambrino.

UPDATE

Călin Popescu-Tăriceanu a revenit cu un nou comunicat, susținând că dosarul i-a fost instrumentat pentru că s-a opus propunerii președintelui Iohannis de formare a unui guvern de uniune națională după alegerile parlamentare.

"Cu evidența faptului că PNL are cea mai slabă conducere din istoria sa, președintele României, «guvernul său» și laboratoarele oculte, în care se ticluiesc aranjamente de menținere la putere cu orice preț, au renunțat la aparențe și au preluat nemijlocit inițiativa pe baza unui plan de forță. Acest plan vizează impunerea unui viitor Cabinet din care PNL nu trebuie să lipsească, indiferent de rezultatul alegerilor, așa încât paradigma «guvernul meu» să funcționeze în continuare. Nu vrea Dragnea guvern de uniune națională? Nu-i nimic. Pentru ce avem Justiție independentă? Nu vrea Tăriceanu guvern de uniune națională? Nu-i nimic. Pentru ce avem DNA ? Și, în general, ni se opune cineva ? Nu-i nimic. «Nu există om nevinovat, ci persoane de care nu ne-am ocupat suficient»”, a scris Tăriceanu.

***

Tăriceanu a precizat, la solicitarea mai multor ziariști acreditați la Senat, că a luat cunoștință din mediul ”on line” de faptul că DNA a trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție "dosarul pe care mi l-au instrumentat".

"Nu doresc să fac niciun fel de comentarii pe fondul acuzațiilor construite de anchetatori, procedura își va urma cursul legal, dar vreau să-i asigur pe toți cei care sunt interesați de viața politică sau de evoluția mea viitoare că această împrejurare nu-mi schimbă cu nimic poziția, proiectele de viitor și atitudinea mea constant critică exprimată public", a mai precizat liderul Senatului, potrivit unui comunicat.

***

În cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Călin Popescu-Tăriceanu a făcut, pe 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire "la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată", potrivit procurorilor anticorupție.

Astfel, președintele Senatului a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și despre actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri. 

Totodată, Tăriceanu a făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Andronic și Remus Truică.

El nu a menționat întâlnirile și discuțiile purtate cu Remus Truică referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor în cauză și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

DNA mai precizează că Tăriceanu a susținut că nu a avut o relație apropiată cu Marius Marcovici, ascunzând, de asemenea, că știe de relația acestuia cu Tal Silberstein.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat "în mod nereal" că nu l-a prezentat pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

În același dosar, Marius Dorin Marian a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, deoarece, în contextul instrumentării aceleiași cauze, a făcut, pe 18 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, în calitate de consilier personal la Cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu, ca urmare a înțelegerii acestuia cu Tal Silberstein.