Liviu Dragnea a cerut, la Antena 3, ca pachetul de legi să fie gata până la finalul lunii august. Cerința liderului PSD a venit după ce premierul Mihai Tudose a spus că ministrul Justiției nu are termen. Toader urmează, însă, indicațiile lui Dragnea.

Ministrul Justiției a prezentat miercuri dimineață data la care va face publice legile Justiției și măsurile în urma hotărârii pilot a CEDO privind situația din penitenciarele din România.

„Proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției va fi prezentat public pe data de 23 august 2017, la sediul Ministerului Justiției, începând cu orele 11,00! Sunt propuse modificări de fond și nu de formă!", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook. 

Toader a anunțat pe Facebook că, referitor la hotărârea pilot a CEDO, va fi discutată foaia de parcurs cu liderii sindicatelor din ANP, iar principalele puncte sunt:

 

  • stadiul construcției a două noi penitenciare;
  • modernizarea / extinderea penitenciarelor existente;
  • posibilitatea transformării unor foste unități militare, în unități penitenciare.
  • finalizarea și adoptarea Statutului funcționarilor din penitenciare;
  • punerea în aplicare a Legii referitoare la recursul compensatoriu;
  • posibile modificări ale proiectului de lege referitor la grațierea unor pedepse;
  • posibilitatea consacrării legislative a măsurii supravegherii electronice.

 

Referitor la proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției, acesta va fi prezentat public, pe 23 august, la sediul Ministerului Justiției.

Tudorel se conformează ordinul dat de Dragnea

Raportul pe Facebook dat de Tudorel Toder miercuri dimineață vine după ce marți seară liderul PSD Liviu Dragnea i-a dat termen să finalizeze pachetul de legi până la finalul lunii august.

„Pe ministrul Tudorel Toader l-am încurajat public, i-am spus: folosește vara asta să ți le gândești cum crezi, folosește vara asta să te consulți cu cât mai mulți oameni care au vorbele la ei și care știu ce să vorbească și înăuntru și în afară. Vorbește cu instituții, cu ambasade, cu specialiști, fă o acțiune transparentă și, spre sfârșitul lunii august, prezintă pachetul. Parlamentul e în vacanță. (...) Mă interesează pe mine, pe noi toți, ca omul să analizeze mult mai bine și să vină cu ceea ce ne interesează pe noi, toți românii. (...) Dacă va veni cu ele în ultima săptămână din august, este foarte bine.”, a spus Dragnea, la Antena 3.

Premierul nu pune nicio presiune pe ministrul Justiției

Într-un interviu acordat agenției Agerpres, premierul Mihai Tudose a spus clar că ministrul Justiției nu are vreun termen pentru a finaliza pachetul de legi privind Justiția.

AGERPRES: Care este stadiul pachetului de legi privind Justiția? Recent ați anunțat că ministrul de resort va merge des la Bruxelles.

Mihai Tudose: Da, domnul Toader a fost la Bruxelles, a venit de acolo. Acum urmează o nouă serie de consultări, în urma vizitei la Bruxelles, cu organismele de profil din țară.

AGERPRES: Până în toamnă?

Mihai Tudose: Când va fi gata, va fi gata. N-avem un termen”, este fragmentul din interviul acordat de Mihai Tudose pentru Agerpres pe 1 august, cu câteva ore înainte ca Dragnea să dea un termen clar.