Primarul Iașiului Mihai Chirica - venit anul trecut în PNL de la PSD - a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași anunță că Mihai Chirica este acuzat de abuz în serviciu, care ar fi fost comis în 2013, când acesta era viceprimar al Iașiului și înlocuitor al primarului de atunci, Gheorghe Nichita.

Prejudiciul estimat este de circa 503.000 lei.

În același dosar e trimis în judecată și fostul primar Gheorghe Nichita, aflat în prezent în detenție într-un alt dosar.

Potrivit rechizitoriului, viceprimarul Mihai Chirica și primarul Gheorghe Nichita au demarat, în 2013, o procedură de achiziție a patru contracte de leasing operațional. Primăria Iași a intrat în posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia și Skoda Superb, deși, la acel moment, era interzisă autorităților și instituțiilor publice preluarea în leasing de autoturisme.

Procurorii susțin că, prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative - teritoriale Municipiul Iași.

Mihai Chirica a transmis într-un comunicat de presă că a aflat din mass-media că e trimis în judecată în acest dosar. El a respins acuzațiile.

”Opinia publică trebuie să știe că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcția Națională Anticorupție a făcut verificări minuțioase, încă din 2013, timp de circa șase ani, constatând că nu există fapte de competența sa. În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie”, se arată în comunicat.

Primarul din Iași mai spune că are ”încredere deplină în actul de justiție” și va colabora cu judecătorii pentru a-și dovedi nevinovăția cât mai repede: ”Personal, pentru a nu afecta imaginea orașului nostru, am dorința ca acest proces să fie cât mai scurt și rog instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate”.

Orice persoană trimisă în judecată ar trebui să facă un pas în spate din funcțiile publice, a afirmat miercuri seara, la TVR, ministrul PNL al muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, întrebată de cazul lui Mihai Chirica.

”Amintiți-vă toată acțiunea mea politică din mandatul trecut, când Justiția era pe punctul să fie îngenuncheată, și eu nu pot să-mi schimb opiniile și anume că Justiția trebuie să funcționeze și instituțiile să fie talon de integritate", a subliniat Raluca Turcan.