Un complet de la ÎCCJ a decis miercuri, prin sentință definitivă, să mențină o amendă de 10.000 de lei pe care primarul Mihai Chirica a primit-o, la începutul anului 2020, din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Cu câteva luni înainte, Chirica făcuse declarații catalogate de Consiliu ca având „conținut rasist expres și accentuat”, relatează ReporterIS.

În toamna anului 2019, în cadrul unui interviu acordat Bună Ziua Iași, Chirica declara: „Resursa principală a unui stat care se dorește a fi longeviv este educația. Nu se investește în educație - putem spune «La revedere». Adică o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină șefi. Adică o sa ne conducă, pur și simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez - că mai sunt și de ăștia de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi - și or să vrea să ne conducă.

”Declarația a devenit virală în presă, iar Chirica s-a apărat spunând că: „Este o metaforă pe care o folosim de fiecare dată când facem trimitere la discrepanțele majore dintre un stat european, cum este România, care acum 100 de ani făcea descoperiri de care se bucura tot globul astăzi, mă refer poate și la motorul cu reacție. Iar din lipsa de educație ajungem să ne dezintegrăm și să ajungă popoare africane să ne conducă, pentru că ei investesc în educație, iar noi trăim din trecut și nu înțelegem că fără a da atenție acestui domeniu vital al națiunii române ne vom descompune.”

În ianuarie 2020, după ce CNCD se autosesizase pe marginea acestor afirmații, Chirica a fost amendat cu suma de 10.000 de lei pe motiv că declarațiile au un „conținut rasist expres și accentuat”, „creează un cadru intimidant, ostil, degradant și ofensator persoanelor de culoare”, adăugând că primarul „a pus în discuție, ca termen de comparație, persoanele de culoare aparținând națiunilor africane (congolezi, somalezi și sirieni) cu maimuțele (coborâte din copac).

Concluzia: „Prin comparația cetățenilor de origine africană cu maimuțele față de care se utilizează prejudecăți negative și elemente publice de notorietate cu caracter rasist, se exprimă o prejudecată negativă față de persoanele de culoare, întocmai pe considerentul culorii pielii. Prin asemănarea cu maimuțele se transmite ideea că africanii au un statut de inferioritate, de subdezvoltare lipsiți de demnitate umană și cărora nu li se cuvine un tratament uman, de respect.”

Judecătorul de la Iași, pus la punct

Mihai Chirica a contestat legalitatea amenzii la Curtea de Apel Iași susținând că nu a făcut trimitere niciun moment la culoarea pielii, nu a declarat că albii vor fi înlocuiți cu negri, nu a pronunțat cuvântul „maimuță” în mod comparativ, iar declarațiile nu au vizat niciun moment o discriminare „pe considerentul culorii pielii” sau a „statutului de inferioritate umană”, așa cum argumenta CNCD. Un complet condus de judecătorul Andrei Florin Alexandru a anulat sancțiunea pe motiv că afirmațiile lui Chirica „relevă lipsa oricărui scop sau intenții de a aduce atingere demnității umane, ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate sau la o categorie defavorizată” și că CNCD a utilizat „un raționament greșit, în mod intenționat și abuziv, introducând elemente ce se nu se regăsesc în afirmațiile incriminate”.

După această sentință, ReporterIS a dezvăluit că judecătorul ar fi trebuit să se abțină de la judecarea acestui proces deoarece, în calitate de magistrat, era parte, în aceeași perioadă, a unor dosare în care reclama drepturi salariale, iar pârât era chiar CNCD.

CNCD a depus recurs, cerând menținerea amenzii.

Miercuri această cerere a fost admisă de judecătorii de la Înalta Curte care au decis să admită recursul CNCD, au casat sentința de la Curtea de Apel Iași și au respins acțiunea lui Chirica prin care acesta solicita anularea amenzii de 10.000 de lei. Decizia este definitivă.