Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați în legătură cu vânzarea frauduloasă și la prețuri modice a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara", se precizează într-un comunicat al DNA, potrivit Agerpres.

Astfel, arată sursa citată, au fost trimiși în judecată, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați), respectiv în formă simplă (4 inculpați), Nicușor-Constantin Miuț, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public SA Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (199 contracte); Gheorghe-Coriolan Ciuhandru, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte), Ioan Cojocari, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte); și Nicolae Robu, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte).

În același dosar, au fost deferiți justiției și Dan Aurel Diaconu, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract), Traian-Constantin Stoia, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract), Martin Stoia, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte), Simona Vîrlea, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract) și Gabriela Iova, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract).

Procurorii anticorupție notează în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat unor persoane care nu ar fi avut niciun drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

"În urma efectuării urmăririi penale, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995. Astfel, în perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, participarea inculpaților la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situații, ar fi participat mai mulți inculpați la încheierea presupus nelegală a aceluiași contract: Miuț Nicușor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Stoia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) și Iova Gabriela (1 contract)", menționează DNA.

Potrivit anchetatorilor, contextul desfășurării activităților infracționale este acela că în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist, iar această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, precizează procurorii, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.

"Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau niciun drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul Primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză la prețuri modice, stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane", afirmă anchetatorii.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro), informează DNA.

Statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.

În subsidiar, menționează sursa citată, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului.