Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în dosarul achiziționării unei limuzine Audi A8 pentru a fi folosită de acesta. Și foștii șefi ai serviciului secret din MAI au fost trimiși în boxa acuzaților.

Fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată miercuri de procurorii DNA.

Procurorii îl acuză de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în dosarul „Limuzina”.

Alături de el va mai fi judecat Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dar și pentru săvârșirea a două infracțiuni de deturnare de fonduri. Gabriel Pavel, comisar șef de poliție, fostul șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), va fi judecat pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu

Și Nelu Zărnică, chestor principal, fost subsecretar de stat, este acuzat de deturnare de fonduri.

În rechizitoriul, procurorii susțin că Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Gheorghe Nicolae și a comisarului șef Gabriel-Nicolae Pavel, „a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor”.

DNA susține că acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

„Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative”, mai spun procurorii în rechizitoriu.

În același act de acuzare, procurorii acuză că în perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliție Gheorghe Nicolae, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție, Gabriel Oprea.

„De asemenea, în perioada 2014 - 2015, inculpatul Gheorghe Nicolae, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume, și anume de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative”, mai arată procurorii.

În acest dosar, procurorii au pus sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin lui Gabriel Oprea, Gheorghe Nicolae și Gabriel-Nicolae Pavel, până la concurența sumei de 410.000 lei.