Procurorii DIICOT și SRI susțin că au descoperit primul român radicalizat care făcea propagandă Statului Islamic și încerca să racoleze persoane în Craiova. Perchezițiile au scos la iveală mai multe materiale de propagandă jihadistă.

Conform unor surse judiciare, DIICOT ar fi intervenit pentru că exista riscul ca tânărul să pună în aplicare anumite planuri. Marți dimineață, procurorii efectuau percheziții în locuința tânărului în vârstă de 17 ani.

Tânărul a fost monitorizat de Serviciul Român de Informații.

''Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui și am furnizat toate informațiilor pe care le-am avut autorităților competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfășurare trebuie să ne abținem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat", a spus Ovidiu Marincea.

Președintele României, Klaus Iohannis, a comentat și el, întrebat de jurnaliști, cazul tânărului de la Craiova.

"Educația este soluția. Acolo unde oamenii sunt educați, extremismul apare rar", a spus președintele.

DIICOT a făcut public un material video în care a prezentat, pe scurt, activitatea tânărului acuzat de propagandă Statului Islamic. Prin vocea unui polițist, dar și prin imaginile cu mesaje postate pe Facebook, instituția susține că tânărul dorea să cumpere arme și materiale pentru confecționarea unor dispozitive explozive improvizate.

Surse judiciare susțin că tânărul va fi reținut în această seară, dar că acesta va fi internat într-un centrul pentru minori, deoarece are 17 ani.