O lege elaborată de Ministerul Justiției toamna trecută și intrată în vigoare în data de 2 mai prevede ca, în contextul pandemiei de COVID-19, atât procesele civile, cât și cele penale să se poată desfășura online.

Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză, anunță Ministerul Justiției.

Concret, Legea privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19 (Legea nr. 114/2021) aduce următoarele noutăți:

În procesele civile - când este posibil, cu acordul părților, instanțele pot hotărâ ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părților în sală de judecată, în format videoconferință.

În procesele penale - persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora. Aceste dispoziții nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpați minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească și ședințele de judecată declarate nepublice.

Noile dispoziții se aplică pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.