Fostul președintele al CJ Prahova și fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, vor fi judecați din nou. Inițial, ei au fost condamnați în primă instanță la 8, respectiv 5 ani de închisoare.

Cu majoritate de voturi, completul a decis rejudecarea dosarului fostului președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma și fiului acestuia, fostul deputat Vlad Cosma.

Procesul va fi reluat la Secția penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Completul de 5 judecători a admis apelurile inculpaților, dar și al DNA.

Mircea și Vlad Cosma au fost trimiși în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, respectiv trafic de influență, în timp ce Răzvan Alexe și Daniel Alixandrescu au fost acuzați de dare de mită, trafic de influență, respectiv de dare de mită și abuz în serviciu.

Conform DNA, „ în perioada 2012 - 2013, inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru au pretins și primit de la trei reprezentanți ai unor societăți comerciale, denunțători în cauză, suma totala de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societați către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Razvan”.

Procurorii spun că sumele de bani au fost pretinse și primite de cei doi în schimbul intervenției la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova - Mircea Cosma, președintele CJ Prahova și Daniel Alixandrescu, director executiv al Direcției Patrimoniu, astfel încât cele trei societăți să obțină de la Consiliul Județean Prahova trei lucrări de modernizare/intreținere a drumurilor, dar și pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Astfel, lucrările au fost „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, județul Prahova”, „Lucrări și servicii privind întreținerea curentă a drumurilor publice – plombe” și „Întreținerea curenta a drumurilor județene pe timp de iarnă 2012 -2013”.

„Pentru ca societățile denunțătorilor să căștige cele trei lucrări, în cadrul Consiliului Județean Prahova s-au desfășurat, sub directa implicare a inculpaților Cosma Mircea și Alixandrescu Daniel Adrian, proceduri de achiziție publică, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin care bugetul județului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273,24 lei”, explică procurorii.

DNA susține că Mircea Cosma și Daniel Adrian Alixandrescu au pretins și primit de la Răzvan Alexe o parte din sumele pretinse și primite de acesta de la denunțători: Mircea Cosma - 1,9 milioane de lei, iar Daniel Alixandrescu 130.000 lei.

„Anterior, în perioada 2010 - 2011, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăți comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică județeană pentru lucrări executate de aceasta firmă, suma totală de 900.000 lei din care a primit 550.000 lei”, mai spun procurorii anticorupție.

Banii au fost disimulați în contravaloarea unor suprafețe de teren arabil pe care firma le-a achiziționat de la persoane interpuse, apropiate familieiCosma, la prețuri supraevaluate.