Dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă a dat ocazia procurorilor să acuze un martor tot de mărturie mincinoasă. Jurnalistul Dan Andronic nu s-a prezentat la instanță pentru declarații.

Șerban Mihăilescu, fostul secretar general al Guvernului Năstase, va fi cercetat de DNA pentru mărturie mincinoasă.

Procurorul de ședință a anunțat că declarația dată ca martor în instanță în dosarul în care este judecat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu nu corespunde cu cea dată în faza de anchetă, la DNA.

Tot marți, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi trebuit să îl audieze pe jurnalistul Dan Andronic, însă acesta nu s-a prezentat.

Procurorul a cerut citarea sa cu mandat de aducere, dar judecătorii nu au fost de acord și au dat un nou termen pentru 5 septembrie.

Principalele declarații ale lui Șerban Mihăilescu în fața instanței:

"L-am întâlnit pe Călin Popescu-Tăriceanu în două ocazii. În anul 2008, la nunta lui Andronic desfășurată la Monte Carlo. Eu sunt nașul de botez al copiilor lui Andronic. Eu am participat doar la ceremonia religioasă și am stat mai puțin de 24 de ore. La nuntă au mai fost Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Nicolae Dumitru - patronul de la 'Niro'. Naș a fost Dan Ioan Popescu. Erau cam 20 - 30 de persoane din România. Nu am participat la petrecere. Nici măcar nu a fost o petrecere, a fost o masă oarecare. La 12 noaptea am plecat. Cu Dan Andronic eram prieten de concediu. Aproape toate concediile le-am făcut împreună. Nu aveam discuții politice când mergeam în concediu”.

„Eu mergeam în fiecare an la Ierusalim, dar din alte considerente. În 2009, am fost operat de cancer și nu m-am dus vara, ci toamna. Am acceptat invitația și am ajuns la Tel Aviv, venind din altă direcție. M-am cazat la același hotel în care stăteau familiile lui Nicolae Dumitru, Dan Andronic și Dan Ioan Popescu. Dimineața am fost la micul dejun, unde l-am întâlnit pe Tăriceanu. După aceea am făcut separat deplasarea la Ierusalim și acolo, în preajma unei biserici, ne-am întâlnit pe o alee cu un grup din care făcea parte și Tăriceanu. Ne-am întors la Tel Aviv, separat, pe grupuri, iar seara am fost invitați la ziua tatălui lui Tal Silberstein. Pe Silberstein îl cunosc din anul 2003, din campania electorală a PSD. Eu eram împreună cu soția și fiica mea. Petrecerea s-a desfășurat într-o sală de discotecă. Tatăl lui Tal Silberstein era în cărucior și l-am salutat. În sală erau 250 - 300 de persoane, majoritatea fiind localnici. Nu mai știu dacă l-am văzut și pe Tăriceanu. Am stat o oră. A doua zi am plecat”.

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, după ce ar fi făcut declarații false în fața procurorilor în dosarul retrocedării Fermei Băneasa.

Concret, procurorii susțin că infracțiunile s-ar fi petrecut în timpul audierii acestuia în dosarul ce privea retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa și în care au fost deja trimise în judecată zeci de persoane, inclusiv fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, Remus Truică, dar și Paul Al României.

Procurorii spun că l-au citat în calitate de martor pe Călin Popescu Tăriceanu pentru că „existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.

Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată”, explică procurorii anticorupție.

Concret, Tăriceanu ar fi declarat că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Remus Truică și alții și că nu a discutat cu Remus Truică despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu Dan Andronic și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar.

„A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. A mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu Marius Marcovici, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu Tal Silberstein. Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă)”, au detaliat anchetatorii.

În acest dosar, procurorii DNA reclamă un prejudiciu uriaș, ce depășește 145 de milioane de euro.