Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marți, ca procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, care a activat la Secția specială, să activeze pentru o perioadă de șase luni la Parchetul General, informează Agerpres.

Pentru ca Mihaiela Iorga Moraru să ajungă rapid la Parchetul General, CSM a luat două decizii în aceeași zi.

În prima fază, CSM a decis ca Mihaiela Iorga Moraru să se reîntoarcă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, unitate de parchet de unde aceasta provine, pentru ca în aceeași zi să fie adoptată o altă hotărâre, privind delegarea pe o perioadă de 6 luni la Parchetul General.

Mihaiela Iorga Moraru a devenit cunoscută pe vremea când activa în cadrul DNA și a avut un conflict cu șefa ei, Laura Codruța Kovesi.

Astfel, în iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din funcția de procuror DNA, după care aceasta din urmă și-a dat șefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susținând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral și emoțional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Conflictul dintre cele două a continuat, Mihaiela Moraru Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou și a fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

Ulterior, în 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaiela Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, fiind acuzată că a desfășurat activități de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste câteva luni, Instanța supremă anula rechizitoriul DNA.

Pe 28 februarie, Senatul a adoptat un proiect de lege privind desființarea Secției speciale, competențele fiind preluate de Parchetele obișnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnați.

În consecință, procurorii de la Secția specială vor pleca la parchetele de unde veniseră, primele decizii ale CSM în acest sens fiind luate pe 17 martie: Adina Petescu - la Parchetul General, Nicolae Adelin Mihăilă - la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, Vasile Silviu Ciocoiu - la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța; Adina Florea - la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

În octombrie 2018, când a devenit operațională, Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a preluat aproximativ 1.400 de dosare de la toate parchetele din țară, respectiv acele cauze care aveau legătură cu magistrații.

Susținută puternic de partidele aflate atunci la guvernare și de ministrul Justiției la acea vreme, Tudorel Toader, respinsă însă de majoritatea magistraților și de societatea civilă, SIIJ nu a reușit în cei peste trei ani să producă ceva semnificativ, activitatea sa fiind mai degrabă mediocră.

Astfel, la sfârșitul anului 2021, bilanțul Secției specială era dezamăgitor: doar cinci dosare trimise în instanțe, niciunul pentru fapte de corupție și fără să fie obținută vreo condamnare cu executare.

De exemplu, primul dosar trimis în instanță de SIIJ a fost al unui procuror din Sibiu, Eugen Stoina, acuzat că a consumat băuturi alcoolice și a produs un accident rutier. În decembrie 2019, Instanța supremă a decis definitiv achitarea procurorului.

Un alt dosar instrumentat de Secția specială este cel al judecătorului Damian Dolache de la Curtea de Apel București, condamnat în primă instanță la 10 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Condamnarea cu suspendare a rămas definitivă, după ce SIIJ și-a retras apelul.

Alte dosare trimise în instanță de Secția specială sunt cele ale foștilor procurori Lucian Onea și Mircea Negulescu pentru represiune nedreaptă și cercetare abuzivă, parte vătămată fiind fostul deputat Sebastian Ghiță.

Nici în aceste cazuri nu s-a întâmplat mai nimic. Mai mult, Instanța supremă a decis recent retrimiterea la Secția specială a dosarului în care fostul procuror Mircea Negulescu este acuzat, alături de un fost polițist, că a "fabricat" probe și a obligat mai multe persoane să facă denunțuri și declarații mincinoase în dosarul "Tony Blair", care îi viza pe Sebastian Ghiță și Victor Ponta.

Un dosar restant este cel în care procuroarea Adina Florea, între timp mutată la Inspecția Judiciară, a pus-o sub acuzare pe actuala șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, pentru abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în țară a fostului director al FNI Nicolae Popa, denunțător fiind fostul deputat Sebastian Ghiță, fugit în Serbia.

Deși există două decizii ale Instanței supreme care obliga Secția specială să finalizeze dosarul, ancheta în acest caz trenează, iar după desființarea SIIJ dosarul va fi preluat de alt parchet