Procurorul militar Ionel Corbu, șeful Parchetului Militar București, susține că Prefectura a refuzat să dea anchetatorilor ordinul prefectului pentru intervenția în forță a Jandarmilor. Corbu mai spune că MAI a dezinformat.

Prim-procurorul Parchetului Militar București a declarat că a solicitat ordinul de intervenție semnat de prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, dar Prefectura a refuzat să-l predea și i-a îndrumat pe procurori să se adreseze Jandarmeriei. „Cred că ni-l puteau da, la Prefectură trebuie să existe un exemplar doi. Noi îl așteptăm”, a declarat procurorul Ionel Corbu.

Magistratul mai spune că au existat dezinformări în ceea ce privește prezența unui procuror militar în centrul de comandă al Jandarmeriei.

„Din păcate, au existat dezinformări. Procurorul militar respectiv se afla în zonă, era în drum spre casă și, observând ce se întâmplă, s-a autosesizat din oficiu. În niciun caz nu a fost prezent în centrul de comandă”, a mai spus Corbu.

„Au fost primite de la Jandarmeria Română o mare parte din documentele solicitate, din analiza cărora a rezultat că se impune cu necesitate solicitarea suplimentară și a altor date de referință și utile cauzei. Sunt aspecte de natură tehnică și protejate de caracterul respectivelor înscrisuri. Am primit planul de acțiune, planul de intervenție și jurnalul acțiunilor operative întocmit de structurile de jandarmi. Rămâne să centralizăm pe structuri efectivele de jandarmi participante la eveniment. La acest moment, din vizualizarea documentelor pe care le avem, sunt peste 160 de jandarmi militari. Vorbesc de militarii jandarmi care au participat la activitatea de intervenție. Atât am reușit să sintetizăm din documente. Este vorba de forțele participante”, a mai spus magistratul.

Șeful Parchetului Militar a mai declarat că Jandarmeria a mai încercat cu o zi înainte de protestul din 10 august să atragă un procuror militar pentru a superviza acțiunea în forță a jandarmilor împotriva protestatarilor.

Ionel Corbu a precizat că până miercuri au fost depuse 192 de plângeri penale împotriva jandarmilor, dar și a ministrului de Interne, Carmen Dan. Conform autorrităților, peste 450 de persoane au fost rănite în cursul protestelor din 10 august din Piața Victoriei.

„Acțiunile jandarmilor nu s-au justificat atât timp cât puteau fi luate și alte măsuri”, a mai spus colonelul magistrat Ionel Corbu.