Procurorul Mihaiela Moraru Iorga l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Florian Walter. Ea a făcut anchetă nelegală în paralel cu procurorii DIICOT și ar fi comandat o expertiză financiară care să fie favorabilă omului de afaceri.

Mihaiela Iorga Moraru, cea care a avut în lucru dosarul „Microsoft” până s-au prescris faptele, dar și alte dosare importante clasate, a fost trimisă în judecată de colegii din DNA sub acuzațiile de favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale).

Conform procurorilor, în perioada 2015 – iunie 2017, la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploiești (Florian Walter, n.r.), procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a inculpatului, cu intenție directă, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive și omisive.

Procurorii anticorupție susțin că Mihaiela Iorga Moraru ar fi desfășurat „activități de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Ploiești, legal învestiți cu exercitarea acțiunii penale împotriva persoanei respective”.

Concret, detaliază DNA într-un comunicat de presă, procurorul Moraru Iorga Mihaiela a purtat cu inculpatul, la vremea respectivă urmărit internațional, mai multe discuții informale în cadrul cărora, printre altele, i-a transmis acestuia „să aibă un pic de răbdare că lucrurile nu se rezolvă peste noapte”. Același gen de discuții au fost purtate și cu intermediari ai aceleiași persoane, în biroul său din sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată.

Tot Mihaiela Iorga Moraru ar fi făcut demersuri de identificare și, ulterior, de preluare nelegală spre soluționare, a unui dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, aflat în lucru la un alt procuror, prin inducerea în eroare în sensul că ar instrumenta o cauză mai veche și care privește aceleași fapte.

„După preluarea cauzei privind acea persoană, Moraru Iorga Mihaiela a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile și fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia”.

Totodată, procurorul i-a pus sub acuzare pe inspectorii antifraudă care au întocmit procesele verbale, fără ca la dosar să existe probe care să releve, în mod rezonabil, intenția infracțională a acestora. DNA precizează că procesele verbale întocmite de inspectorii antifraudă ar fi fost folosite anterior pentru prelungirea mandatului de arestare împotriva lui Florian Walter.

„Prin aceste demersuri, procurorul a urmărit inducerea în cauză a unor dubii în ceea ce privește amploarea activității infracționale a persoanei respective. În același context, Moraru Iorga Mihaiela nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experții desemnați. Mai mult, magistratul a invocat în cuprinsul a patru ordonanțe de prelungire a măsurii controlului judiciar a împrejurării, neadevărate, că raportul de expertiză nu a fost finalizat (în condițiile în care acest raport de expertiză ajunsese la inculpată în data de 17 octombrie 2016 și chiar aceasta dispusese prin ordonanță stabilirea cuantumului onorariului final și achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcției Naționale Anticorupție)”.

Procurorul Moraru Iorga Mihaiela a fost revocată din funcție de către Laura Codruța Kovesi în luna iulie 2017, cu avizul CSM, dar în septembrie 2017Curtea de Apel București a suspendat provizoriu executarea ordinului de revocare, astfel că procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost reîncadrată provizoriu în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

De altfel, Laura Codruța Kovesi a spus că este vina procurorului de caz pentru că a anchetat fapte prescrise și că alte fapte s-au prescris în timpul anchetei desfășurate de Mihaiela Iorga Moraru.