Patru din cei cinci procurori din CSM anunță că i-au cerut șefei CSM documentaţia care a stat la baza propunerilor de modificare a Legii de funcționare a ANI. Lia Savonea ar fi fost una dintre beneficiarele modificărilor.

Având în vedere dezbaterile publice generate de iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, Secţia pentru procurori a anunţat luni că patru membri ai Secţiei au solicitat vineri preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii întreaga documentaţie care a stat la baza lucrării având acest obiect, "inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice şi al magistraţilor".

În comunicat se arată că o parte a membrilor Secţiei pentru procurori nu a participat la  şedinţa Comisiei nr.1 din 3 iulie 2019, dată în care au fost dezbătute aceste modificări, nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului României.

"După ce vom avea acces la toate înscrisurile, vom reveni public cu precizări pe marginea acestui subiect", precizează cei patru procurori.

Europa Liberă a dezvăluit pe 2 octombrie faptul că judecătorii cer ca veniturile partenerilor de viață să fie secrete și să nu fie verificate averile soților cu bunuri separate. Propuneri controversate ale judecătorilor pentru modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) apar într-un document ținut secret de CSM, de Ministerul Justiţiei şi de senatorul Robert Cazanciuc, care a primit aceste propuneri în urmă cu mai multe luni. Printre beneficiari, Simona Marcu şi Lia Savonea, iniţiatoarele proiectului.

Într-un comunicat publicat pe 3 octombrie, CSM susţinea că informaţiile sunt "complet false, tendenţioase şi puteau fi clarificate printr-o minimă verificare". 

"Începând cu data de 9 mai 2019, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 03 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1 - comună "Legislație și cooperare interinstituțională”, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor. Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel. Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanțe şi parchete, potrivit documentației ce poate fi vizualizată aici", potrivit comunicatului. 

Cum, în prezent, Agentia Nationala de Integritate face verificări privind averea şefei CSM,  dacă aceste modificări ar fi votate, investigaţia ANI privind averea sa ar rămâne fără obiect.