Procurorii militari au deschis un dosar penal în cazul intervenției autorităților la Colectiv și pentru ascunderea imaginilor video de către pompieri, a anunțat Parchetul General.

Procurorii militari au deschis un dosar penal in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, sustragere sau distrugere de probe, în legătură cu intervenția autorităților la incendiul din clubul Colectiv, dar și cu privire la ascunderea de către pompieri a imaginilor video apărute ulterior în spațiul public.

„Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au dispus prin ordonanța din data de 29.10.2019 începerea urmăririi penale cu privire la fapte, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginile video apărute în spațiul public, în legătură cu modalitatea de intervenție și acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv în seara de 30.10.2015 de către persoane care au calitatea de militar”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

De asemenea, a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri referitor la împrejurările în care persoane având calitatea de militar din cadrul IGSU au reținut și ascuns pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv, din data de 30 octombrie 2015, mai anunță Parchetul General.

Prin aceeași ordonanță, s-a dispus începerea urmăririi penale și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spațiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul de la clubul Colectiv.

În noiembrie 2016, părinții victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulți oficiali guvernamentali și din sistemul de sănătate erau acuzați în legătură cu modul în care au intervenit autoritățile după producerea incendiului în clubul Colectiv, amintește Agerpres.

Săptămâna trecută, Libertatea a difuzat o înregistrare video cu primul echipaj al ISU care a ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv, filmarea având aproape 21 de minute. Jurnaliștii susțin că această înregistrare nu a fost făcută publică niciodată, fiind ținută „ascunsă” de către conducerea IGSU.

Imaginile arată cum pompierii nu acordă primul ajutor victimelor de pe caldarâm, iar răniții sunt cărați cu paleți din lemn. La un moment dat, colonelul Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului șef ISU, cedează nervos și pare că înjură persoanele decedate.

Înregistrarea ar fi fost furnizată jurnaliștilor de către un ofițer de pompieri, care afirmă că imaginile au fost văzute de un mic grup de ofițeri superiori de la IGSU și nu au fost date Corpului de control al Guvernului Cioloș, dar nici procurorilor care realizau ancheta în dosarul „Colectiv”. 

Oficialii IGSU au precizat, ulterior difuzării, că nu au transmis imaginile pentru că nu au fost cerute „punctual”, în condițiile în care anchetatorii nu știau de existența filmării.