Secția pentru procurori a CSM susține că modificările aduse marți de Guvern legilor justiției privind delegarea în funcțiile din cadrul Ministerului Public pentru care numirea se face de președinte, pot afecta grav activitatea parchetelor.

„Facem precizarea că membrii Secției au luat la cunoștință de conținutul ordonanței de urgență în data de 18 februarie, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare. Membrii procurori nu au avut cunoștință de vreun demers instituțional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispozițiilor privind admiterea la Institutul Național al Magistraturii și cu atât mai puțin de conținutul acestor propuneri despre care se susține că ar aparține Consiliului Superior al Magistraturii”, precizează reprezentanții Secției într-un comunicat de presă.

Reprezentanții procurorilor din CSM apreciază că avizarea numirii procurorilor în funcțiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneția și principiul legal al separării carierelor, instituit prin articolul 3 din Legea 303/2004, trebuie să rămână în competența Secției pentru procurori, iar selecția candidaților să fie făcută exclusiv din rândul magistraților procurori.

„Atragem atenția că modificarea dispozițiilor legale care permiteau delegarea în toate funcțiile pentru care numirea se face de președintele României este de natură să afecteze grav activitatea Parchetelor, în contextul în care instituția delegării este menită a genera tocmai soluții rapide în situații de urgență provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere”, se arată în comunicat.

De asemenea, procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape și participarea mai multor autorități publice, context în care se poate ajunge la situații în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană, atrage atenția CSM.

„Astfel de situații ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-și realiza însăși atribuțiile specifice prevăzute de Constituția României și legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societății și a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor”, menționează sursa citată.

Guvernul a adoptat marți o OUG care modifică legile justiției și care se referă, printre altele, la delegările în funcții de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, a anunțat ministrul Tudorel Toader.

„Există o modificare destul de importantă referitoare la funcțiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public - că-i procuror general, adjunct, procuror-șef la DNA, DIICOT, șefi de secții, toți ceilalți. (...) Caracterul de noutate e faptul că aceste funcții privind procurorii, funcțiile de rang înalt, unde procedura se inițiază de către ministrul Justiției (...) aceste funcții nu pot fi delegate. Ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condițiile legii, prin procedura pe care o prevede legea. Astăzi, când vorbim, multe funcții de procurori, de rang înalt, de conducere, sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu este normal”, a precizat ministrul.