Procurorii DIICOT au decis luni să prelungească, până pe 22 martie, protestul față de adoptarea OUG 7 pe legile Justiției, susținând că Secția de anchetare a magistraților (SIIJ) este o structură artificială, netransparentă și nefuncțională.

Adunarea generală a procurorilor DIICOT a adoptat, cu o majoritate de 163 voturi, din totalul de 218, continuarea protestului cu modificarea formei de protest, urmând ca, în perioada 4 - 22 martie, procurorii Direcției să poarte în timpul programului de lucru o banderolă albă.

Și alte parchete din țară își continuă protestele.

De asemenea, a fost adoptat un punct de vedere, în care procurorii își exprimă îngrijorarea față de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, "înțelege să adopte modificări prin ordonanță de urgență a legilor Justiției, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar", relatează Agerpres.

"Aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni au fost și sunt de natură să afecteze grav atât activitatea CSM, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție", susțin procurorii DIICOT.

Ei susțin că proiectul de modificare a Ordonanței 7 este necesar și de natură a remedia parțial "blocajele, inechitățile și arbitrariul pe care adoptarea OUG 7/2019 le-a produs", însă sunt nemulțumiți de faptul că în proiect nu se propun niciun fel de modificări cu privire la noul alin.(6) introdus la art.88 ori cu privire la art. 88(8) alin.1 lit. (d) din Legea nr.304/2004.

 

"Reamintim, în acest context, că procurorii Direcției, în referire la dispozițiile care vizează Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, s-au pronunțat în mod constant împotriva constituirii și operaționalizării acesteia, considerând că acest demers denotă o abordare punitivă față de întreg sistemul judiciar, motivele de îngrijorare invocate regăsindu-se de altfel și în Raportul Comisiei de la Veneția, GRECO și în ultimul Raport MCV. În forma actuală, prin modul de organizare și funcționare a SIIJ s-a creat de facto o categorie de cetățeni care beneficiază de imunitate de jurisdicție penală totală, respectiv procurorii din cadrul SIIJ, ceea ce contravine art.16 alin.(1) și (2) din Constituția României",

 

atrag atenția procurorii, subliniind că scoaterea controlului activității SIIJ în afara controlului ierarhic de legalitate și de temeinicie, exercitat de procurorul general al PICCJ, reprezintă o încălcare clară a dispozițiilor art.1 alin.(5), art.132 alin.(1) din Constituția României: "Practic, orice sistem de 'check and balance' este anulat".

Prin urmare, procurorii DIICOT solicită Guvernului să renunțe la reglementările care vizează SIIJ, pe care o consideră o "structură artificială, scoasă în afara regulilor de funcționare ale Ministerului Public și care nu oferă garanții de imparțialitate și de respectare a normelor privind incompatibilitățile și conflictele de interese".

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică luni proiectul de ordonanță de urgență prin care se modifică unele prevederi ale OUG 7/2019, în urma consultărilor cu reprezentanți ai sistemului judiciar. Printre modificări nu se află însă și statutul SIIJ, deși a fost una dintre principalele revendicări ale procurorilor și judecătorilor.