Secția pentru procurori a emis un comunicat prin care spune a luat act cu îngrijorare de declarațiile publice ale premierului din Parlamentului European, privind funcționarea sistemului judiciar din România.

Procurorii acuză voalat că premierul Viorica Dăncilă a făcut afirmațiii neadevărate în fața europarlamentarilor.

„Acreditarea ideii că prin îndeplinirea de către procurori a obligației legale de a înregistra orice sesizare adresată de justițiabili, inclusiv plângerile vizând magistrații (peste 98% din aceste dosare penale au la bază o astfel de modalitate de sesizare), se creează un sistem de presiune asupra magistraților vizați de aceste plângeri, reprezintă o afirmație gravă, nesusținută factual și nepermisă într-un stat de drept.

Atribuirea unor conotații negative generale soluțiilor de achitare, care în România se încadrează în limitele normale la nivel european, este un demers de natură a decredibiliza întreaga activitate a Ministerului Public.

Secția subliniază faptul că toate probele administrate în cursul urmăririi penale sunt supuse evaluării, sub aspectul legalității, numai judecătorilor. Afirmația că soluțiile pronunțate de magistrați s-ar dispune dincolo de o astfel de evaluare făcută exclusiv de judecători, în afara cadrului legal ori ca efect al unor presiuni de orice natură, are un real potențial de afectare a independenței, prestigiului și credibilității justiției.

Secția asigură că procurorii își exercită atribuțiile în conformitate cu rolul lor constituțional de apărare a ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești, având ca unic temei legea.

Secția pentru procurori reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat și responsabil care să consolideze încrederea cetățeanului în actul de justiție, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanților instituțiilor publice”, se arată în comunicatul procurorilor din Consiliului Superior al Magistraturii.

Viorica Dăncilă a fost prezentă miercuri în parlamentul European, acolo unde s-a discutat situația statului de drept din România și despre îngrijorarea privind legile Justiție și a codurilor penale.