Secția de procurori a CSM anunță că va sesiza Comisia Europeană după ce doi dintre membrii săi au fost citați la Secția specială într-un dosar înregistrat în 2018.

Potrivit unui comunicat de presă al Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe 13 februarie, Nicolae Solomon a fost citat, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. O zi mai târziu a fost citat și Florin Deac, tot în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

În ambele cazuri, citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, fiind semnată de procurorul Adina Florea.

Informații despre citarea celor doi membri CSM, pentru 17, respectiv, 19 ianuarie, s-au scurs  în mass media în dimineața zilei de luni, înaintea desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal, se arată în comunicat.

"Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerul Public, dintre care două au fost negative. Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membrii ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum și scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public și al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune și de decredibilizare instituțională", susțin procurorii din CSM.

Secția pentru procurori a CSM informează că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.