Parchetul General reacționează după ce ministrul de Interne a declarat că nu trebuie desecretizate documentele întocmite de Jandarmerie și MAI în timpul reprimării protestului din 10 august. Procurorii spun că da, e nevoie să fie desecretizate.

Parchetul General vine cu precizări legate de documentele secretizate de la Jandarmerie și Ministerul de Interne, după ce ministrul Carmen Dan a afirmat că procurorii au acces neîngrădit la documentele secretizate.

„Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum și pentru respectarea dreptului la apărare al părților și subiecților procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei și consultate de către părți, subiecți procesuali și avocații acestora, doar în acest mod putându-se da eficiență principiului egalității armelor și aflării adevărului.

Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că "orice informație care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal”. Totodată, Curtea Constituțională apreciază că ”protecția informațiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar față de dreptul la informare al acuzatului și față de garanțiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părților”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Ministrul Carmen Dan declara luni că nu este necesară desecretizarea documentelor legate de evenimentele din 10 august, soldate cu sute de răiți și aproape 800 de plânngeri penale din partea protestatarilor la adresa Jandarmeriei.

„Nu cu mult timp în urmă, procurorul general mai lansa o declarație în spațiul public referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, ca urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că n-ar mai fi făcut această declarație dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, care vorbește foarte clar, mai precis, la art. 7, al. 4, despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condițiile garantării validării sau numirii și depunerii jurământului”, a declarat Carmen Dan.