Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem în cazul violențelor de la protestul antiguvernamental din 10 august.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public, extinderea urmăririi penale in rem se face cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

"În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest", mai transmite sursa citată.

La data de 02.05.2019, suspecților li s-a adus la cunoștință extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală.

Joi, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunțat că va avea o întâlnire cu șefii principalelor structuri de parchet din cadrul Ministerului Public, dar și cu reprezentanții secției parchetelor militare, pentru a discuta despre evoluția dosarului 10 august 2018.

+++

Șefii Jandarmeriei Române sunt urmăriți penal pentru infracțiuni comise în timpul evenimentelor din 10 august, atunci când mitingul cu peste 100.000 de manifestanți a fost spart de jandarmi și s-au înregistrat sute de răniți.

Aproape 800 de persoane au depus plângeri penale împotriva jandarmilor care au intervenit violent pentru evacuarea Pieței Victoriei.