Alexandra Lăncrănjan, cea care are în anchetă dosarul Tel Drum, va fi cercetată de Inspecția Judiciară după ce l-a contrazis pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe subiectul incriminării abuzului în serviciu în legislația din Germania.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a afirmațiilor făcute de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan pe Facebook pe tema incriminării abuzului în serviciu în legislația germană.

Potrivit unor oficiali din Inspecția Judiciară, se fac verificări prealabile, care reprezintă o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competența IJ fiind aceea „de a stabili dacă există indiciile săvârșirii de către magistrați a unei abateri disciplinare și de a se pronunța, după caz, în funcție de rezultatul verificărilor”.

Verificările Inspecției Judiciare vin în contextul în care ,inistrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut recent că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania.

„Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania! Calitatea de funcționar public sau european apare însă, ca element de agravare, în cazul mai multor infracțiuni, precum: înșelăciune, fraudă în domeniul subvențiilor, abuz de încredere, fals intelectual, falsificarea înregistrărilor tehnice, falsificarea de date cu forță probantă, constrângere, vătămarea corporală în exercitarea unei funcții publice, obținerea de declarații prin forță, urmărirea penală a persoanei nevinovate, punerea în executare a unei sancțiuni împotriva unei persoane nevinovate, abuzul de încredere în afacerile externe, încălcarea secretului oficial, încălcarea secretului fiscal, determinarea subordonaților la săvârșirea unei fapte penale, abuzul sexual săvârșit prin abuz de funcție etc. Și în Codul penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcționarul public abuzează de poziția pe care o are, precum: cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă, falsul intelectual etc", a scris Tudorel Toader săptămâna trecută pe Facebook.

Procurorul Alexandra Lăncrănjan a precizat tot pe Facebook că un om „care se consideră un profesionist al Dreptului” trebuie „să aibă răbdare să citească o lege până la capăt”.

„Pentru un om care se consideră un profesionist al Dreptului este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică și atunci când argumentele nu sunt în favoarea teoriei sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. Cine vrea și poate lesne înțelege că art. 266 C. pen. german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde și încălcarea unor obligații ce decurg dintr-o convenție. Și nu are nici prag. Iar pentru această constatare este suficientă Teoria generală a dreptului, anul I”, a scris Alexandra Lăncrănjan.

Alexandra Lăncrănjan este procurorul din DNA care instrumentează dosarul penal ce privește compania Tel Drum, despre care spune că este controlată de Liviu Dragnea. Dragnea este anchetat, printre altele, și de constituirea unui grup infracțional organizat, infracțiune a cărei definiție a fost modificată recent de comisia „Iordache”.