Procurorul general Gabriela Scutea a anunțat miercuri retrimiterea la Instanța supremă a dosarului Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu e acuzat de infracțiuni contra umanității.

Inițial, dosarul a fost trimis la Instanța supremă în aprilie 2019, însă judecătorii l-au restituit la Parchetul Militar pentru remedierea mai multor probleme din rechizitoriu.

"Prin rechizitoriul Secției parchetelor militare nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic 'Revoluția română din decembrie 1989' s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Ion Iliescu - fost președinte al României; Gelu Voican Voiculescu - fost viceprim-ministru al Guvernului României și Iosif Rus - general (rtr.) - fost șef al Aviației Militare, fiecare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute și pedepsite de art. 439 alin. 1 lit. a,g,i și k din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal", a spus Gabriela Scutea, într-o conferință de presă, relatează Agerpres.

Procurorul general a explicat că, după ce Instanța supremă a restituit dosarul pentru remedierea unor neregularități din rechizitoriu, pe 21 martie 2022 s-a dispus reluarea urmăririi penale, iar în luna mai a fost din nou pusă în mișcare acțiunea penală împotriva lui Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus.

De asemenea, au fost înlăturate neregularitățile constatate de Instanța supremă, fiind dispusă trimiterea în judecată a celor trei inculpați.


Conform rechizitoriului, Ion Iliescu, în calitate de șef de stat și de guvern, președinte al CFSN și al Consiliului Militar Superior, cu intenție, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16:00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin aparițiile sale televizate și emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) și și-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situații de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2.382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional și 409 cazuri de suferințe mari.

De asemenea, aceleași fapte ale lui Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16:00 - 30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existența unei părți însemnate a populației civile, de pe întregul teritoriu al României.